Dostupni linkovi

Sarajevo: Jedanaest povrijeđenih u divljanju navijača


Neredi u Sarajevu, 6. oktobar 2011, foto: depo.ba
Neredi u Sarajevu, 6. oktobar 2011, foto: depo.ba
U neredima koji su izbili uoči prijateljske utakmice Željezničara i Hajduka u centru Sarajeva jedanaest ljudi je povrijeđeno, a oštećeno je 15 automobila.

Utakmica, kojom je u četvrtak uveče trebalo biti obilježeno 90 godina postojanja Željezničara, otkazana je.

Žestoki neredi trajali su oko pola sata. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić potvrdio je da je rezultat nereda jedanaest povrijeđenih, od kojih je sedam navijača Hajduka, dva navijača Željezničara, jedan policajac i jedan zaštitar.

"Oko stadiona i Eelektroprivrede situacija je oko 19 sati pod kontrolom. Ono što se desilo bio je incident na mostu kod Elektroprivrede koji se nije mogao kontrolisati jer grupa navijača nije došla organizovano nego automobilima. Nakon što su parkirali automobile, došli su u sukob sa domaćim navijačima", pojasnio je šta se dešavalo izvan stadiona ministar Budimlić.

On je kazao da je spriječen daleko veći incident, jer je većina gostujućih navijača vraćena na Bradini, prije ulaska u Sarajevo nazad prema Mostaru, dok je dio navijača stigao u Sarajevo.

"Dio navijača iz Splita je trenutno u policiji na ispitivanju i nakon toga biće vraćeni do izlaza iz Kantona Sarajevo", rekao je ministar.

Biljana Jandrić, portarol Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo kazala je da je u ovaj centar primljeno devet povrijeđenih, od kojih je jedan sa ozbiljnim povredama glave i biće operisan.

Sarajevski mediji prvobitno su javili o haosu na stadionu i oko njega, navodeći da su tuče počele pola sata prije utakmice i to na nekoliko mjesta, na stadionu, te kod Elektroprivrede BiH.

Navijači Torcide, kako su objavili Televizija Sarajevo i drugi lokalni mediji, greškom su ušli na južne tribine stadiona i počeli skidati zastave i obilježja Željezničara, što je izazvalo reakciju domaćih navijača i kulminiralo masovnom tučom.

XS
SM
MD
LG