Dostupni linkovi

MANS otkrila potencijalne uzroke nevolja nikšićke Željezare


Jedan od protesta radnika nikšićke Željezare
Jedan od protesta radnika nikšićke Željezare
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je objavila informacije, koje bi vjerovatno mogle da objasne uzroke nevolja nikšićke Željezare, možda i nekih drugih kompanija u Crnoj Gori. Naime, direktor MANS-a Vanja Ćalović je danas prezentovala podatke o off shore kompaniji koja je registrovana u Holandiji, a čiji je vlasnik upravo nikšićka Željezara.

Off shore kompanije su posebna preduzeća registrovana u zemljama koje imaju status "poreskog raja". Ovim kompanijama nije dozvoljeno da posluju u zemlji u kojoj su osnovane, a dažbine prema državi izmiruju ili jednokratno, prilikom registracije, ili jednom godišnje, u visini od svega nekoliko desetina eura.

Ove kompanije se nazivaju i "post- restant" kompanije, jer ih obično čini samo jedno poštansko sanduče i broj telefona, a njihova osnovna svrha je izbjegavanje poreza, koje se izvodi tako što preduzeće svoje proizvode, po nerealno niskoj cijeni, prodaje svojoj off shore kompaniji, koja ga onda tržištu proslijedi po realnoj cijeni. Država u kojoj se proizvodi ostaje uskraćena za novac od poreza, koji ide direktno u džep vlasnika obje kompanije.

U Crnoj Gori nije ništa novo da su vlasnici privatizovanih firmi off shore kompanije, ali nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, sada objavljuje slučaj u kom proizvodna firma u Crnoj Gori ima svoju off shore - kćerku kompaniju.

Direktor MANS-a Vanja Ćalović je danas zatražila odgovore od ministra ekonomije Branka Vujovića u vezi, do sada nepoznate, holandske off shore kompanije "Željezara Nederland" koja koja je u vlasništvu nikšićke Željezare:

"Da li gospodin ministar ekonomije zna ko je pravi vlasnik Željezare? Šta radi kćerka kompanija Željezare i zbog čega je ona formirana? Da li zna kako ona posluje i da li ona izvlači novac iz crnogorske Željezare sa sjedištem u Nikšiću? I iznad svega, da li gospodin Branko Vujović može da objasni javnosti ili radnicima te iste Željezare - zbog čega je dozvolio da jedna kompanija sa ovako sumnjivom prošlošću, sa ovakvom ekipom koja se nalazi na jednoj istoj lokaciji, predstavljena od strane ovakvoga čovjeka koji ima niz off shore koje je registrovao ne samo u Holandiji nego i drugim zemljama, dobija u kontinuitetu povlastice od države Crne Gore? Opraštaju mu se, odnosno prolongiraju sve obaveze poreza i doprinosa i druge obaveze prema državi, uključujući i one prema Elektroprivredi Crne Gore".


Ćalović najavila nove akcije

Direktor MANS-a Vanja Ćalović je do otkrića došla uvidom u revizorski izvještaj gdje se pojavilo ime holandske kćerke kompanije nikšićke Željezare. Daljim istraživanjem došla je do saznanja da je firma registrovana u Amsterdamu s oznakom "BV", što znači da posluje sa statusom off shore kompanije.

Vanja Calović, Foto: Savo Prelević
Ćalović je današnju prezentaciju obogatila planom grada Amsterdama sa ucrtanom lokacijom i fotografijama kuće koja izgleda kao komforna porodična kuća, a koja zapravo služi kao adresa za najmanje 150 fiktivnih, odnosno off shore kompanija.

"Suština je u tome da se ona nalazi u rezidencijalnom dijelu Amsterdama. Ovo je fotografija same zgrade sa brojem 17, u kojoj se nalazi Željezara Nikšić, kuća u kojoj se nalazi kćerka kompanija nikšićke Željezare. Na istoj adresi nalaze se i ove kompanije, njih 150. Pored toga, ove kompanije imaju isti broj telefona - 0206731190, a značajan broj njih ima čak i istog direktora, izvjesnog J. de Haas-a",
kaže Ćalović.

Crnogorska Vlada je, početkom ove godine, kompaniji MN Speciality Steels, koja gazduje Željezarom Nikšić, a koja je takođe registrovana u Holandiji, dala garancije za 26,3 miliona eura kredita za pokretanje proizvodnje, jer se prethodno, navodno, zbog efekata svjetske ekonomske krize, Željezara našla u teškoćama.

Direktor MANS-a Vanja Ćalović je u vezi slučaja Željezarine off shore kćerke-firme najavila i dodatne aktivnosti koje će biti usmjerene ka policiji i tužilaštvu.
XS
SM
MD
LG