Dostupni linkovi

Zelenski u Londonu zatražio avione, Britanija proširila listu sankcija Rusiji


Zelenski u obraćanju britanskim parlamentarcima u dvorani Westminsterske palače, London, 8. veljače 2023.
Zelenski u obraćanju britanskim parlamentarcima u dvorani Westminsterske palače, London, 8. veljače 2023.

"Ovdje sam u ime hrabrih", poručio je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski britanskim parlamentarcima u Londonu.

"... U ime naših ratnih heroja koji u rovovima štite Ukrajinu od neprijateljskih projektila", kazao je u dvorani Westminsterske palače, tijekom svog prvog posjeta britanskoj prijestolnici od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Zelenski se zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu što je osiguralo opremu i obuku njegovim vojnicima.

Apelirao je na zastupnike i svijet da Ukrajini pošalju borbene avione.

"Borbeni avionu za Ukrajinu su krila za slobodu", ocijenio je.

Iako su zapadni saveznici posljednjih mjeseci pojačali isporuku teškog naoružanja Ukrajini - raketa dugog dometa i tenkova - do sada su odbijali osigurati moderne borbene avione.

Što je još poručio Zelenski?

Velika Britanija uz Ukrajinu "stoji od prvog dana", naveo je ukrajinski šef države.

Izravno se obraćajući bivšem premijeru Borisu Johnsonu, Zelenski je kazao: "Borise, ujedinio si druge kad se to činilo apsolutno, apsolutno nemogućim - hvala ti".

Zelenski je kazao da su Ukrajinci i Britanci branili slobodu tijekom Drugog svjetskog rata. "Sloboda će pobijediti. Znamo da će Rusija izgubiti."

Svatko tko ulaže u teror mora snositi odgovornost, kazao je Zelenski
Svatko tko ulaže u teror mora snositi odgovornost, kazao je Zelenski

Zahvalio se Britaniji što je uvela sankcije Rusiji, te ocijenio da se one moraju nastaviti sve dok Kremlj više ne bude mogao financirati rat protiv Ukrajine.

Ukrajinski vojnici obučavaju se u Britaniji za upravljanje tenkovima Challenger, rekao je Zelenski, ističući nedavno obećanje Ujedinjenog Kraljevstva da će donirati 14 borbenih tenkova.

"Zahvaljujem ti Rishi (Sunak, britanski premijer) za ovaj snažan obrambeni korak", naveo je Zelenski.

"Svijet uistinu pomaže onima koji su hrabri u obrani slobode i koji utiru put novoj povijesti", kaže.

Naglasio je važnost održavanja "svjetskog poretka utemeljenog na pravilima" - ljudskih prava i pravde.

"Kako bi se to postiglo", poručio je, "svatko tko ulaže u teror, mora snositi odgovornost".

Ukrajinski čelnik kazao je da se prijedlozi njegove zemlje o formiranju posebnog suda i posebne naknade za žrtve ruske agresije temelje na tim načelima.

Zelenski je svoj govor u dvorani Westminsterske palače završio riječima "Bog blagoslovio kralja", misleći na kralja Karla III., i "Slava Ukraini".

Britanski premijer: Ostajemo ujedinjeni s Ukrajinom

Britanski premijer Rishi Sunak je ranije u srijedu u obraćanju britanskom parlamentu rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu do kraja.

Sunak je kazao da je Britanija vodeći europski saveznik Ukrajine ka NATO-u.

Naglasio je da će zemlja ostati ujedinjena s Ukrajinom sve dok se ne osigura poraz Putinove "neprovocirane agresije".

Sunak i Zelenski, London, 8. veljače 2023.
Sunak i Zelenski, London, 8. veljače 2023.

Britanija će istražiti mogućnost slanja borbenih aviona u Ukrajinu, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera premijera, dodajući da bi to bilo "dugoročno" rješenje.

"Premijer je zadužio ministra odbrane da istraži koje avione Ujedinjeno Kraljevstvo može dati. Ali, da bude jasno ovo je dugoročno rješenje ", rekao je Sunak, a prenosi AFP.

Najava je uslijedila ubrzo nakon što se Zelenski sastao sa Sunakom i pozvao Britaniju da pošalje avione u njegovu ratom pogođenu zemlju.

Ured britanskog premijera je najavio da će britanska obuka ukrajinskih snaga biti proširena na pilote borbenih zrakoplova i marince.

Objavljeni su i planovi za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima NATO-ovih standarda u budućnosti, što je ključni zahtjev Ukrajine.

Zapad razmatra kako ojačati potporu Ukrajini, s tim da je zemlja spremna za ponovnu rusku ofenzivu kasnije ovog mjeseca.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Britanija je već najavila planove o slanu tenkova Challenger 2 u Ukrajinu, a ukrajinske trupe će prolaziti obuku o upravljanju tenkovima.

Ured britanskog premijera je naveo da će Sunak ponuditi Ukrajini "sposobnosti većeg dometa" kako bi se poremetili planovi Rusije u ciljanju kritične ukrajinske infrastrukture.

Dodaje se da će britanska obuka biti povećana ove godine, s dodatnih 20.000 ukrajinskih vojnika koji će biti obučeni.

Nove sankcije Londona Moskvi

Velika Britanija proširila je listu sankcija Rusiji, uključujući firme koje proizvode vojnu opremu i nekoliko pojedinaca "povezanih" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćila je 8. veljače Vlada te zemlje.

"Ministar vanjskih poslova (Velike Britanije, James Cleverly) odobrio je danas nove sankcije ruskoj vojsci i eliti Kremlja", navodi se u priopćenju.

Ističe se da paket sankcija Londona ukupno pogađa šest subjekata koji osiguravaju vojnu opremu kao što su bespilotne letjelice za ruski rat u Ukrajini, kao i osam pojedinaca i jedno pravno lice povezano s financijskim mrežama koje pomažu u održavanju bogatstva i moći među elitama Kremlja", navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, sankcionirane tvrtke su proizvođač dronova CST, RT-Komplekt, koji osigurava opremu za helikoptere, tvrtka za logistiku i transport Oboronlogistics, softverska kompanija Topaz, te proizvođači opreme za protuzračne raketne sustave Universalmash u Lipetsk.

Na ažuriranoj listi su i pojedinci "povezani" sa Kremljom, uključujući predsjedničkog povjerenika za prava poduzetnika Borisa Titova, zajedno sa njegovim sinom biznismenom, Pavelom Titovom.

Na listi su još bivši zamjenik šefa najveće privatne naftne rafinerije u Rusiji Nikolaj Egorov, vlasnik medijske kuće Regum Sergej Rudnov, dioničarka u Banci Rusije Svetlana Krivonogih, vlasnik ruske kompanije za održavanje i popravku aviona Aerostart Viktor Mjačin, predsjedatelj odbora ruske farmaceutske tvrtke R-Pharm Aleksej Repik, i bivši pomoćnik predsjednika i zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije JSC System operator jedinstvenog energetskog sistema Jevgenij Školov.

XS
SM
MD
LG