Dostupni linkovi

Zelenski poziva na deblokiranje luka da bi se omogućio izvoz pšenice


"Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije", poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
"Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije", poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na hitne korake za otvaranje ukrajinskih luka koje je blokirala Rusija kako bi se omogućio izvoz pšenice i sprečila globalna prehrambena kriza.

U postu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram nakon razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel), koji je bio u poseti ukrajinskom gradu Odesi, Zelenski je napisao: "Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije".

Prethodno je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć u hrani apelovala 5. maja da se luke na Crnom moru u Ukrajini ponovo otvore kako bi se omogućio izvoz pšenice i kukuruza, od čega zavise mnoge siromašne zemlje sveta.

U saopštenju Svetskog programa za hranu (WFP), sa sedištem u Rimu, navodi se da je pre rata koji je pokrenula Rusija, 98 odsto ukrajinskog izvoza žitarica transportovano kroz te luke.

Prema podacima Međunarodnog saveta za žito, Ukrajina je bila četvrti najveći svetski izvoznik žitarica u sezoni 2020/21, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG