Dostupni linkovi

Zelenski u Londonu sa Sunakom, obećana vojna pomoć Ukrajini


Sunak i Zelenski, 15. maj 2023.
Sunak i Zelenski, 15. maj 2023.

Velika Britanija je obećala ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom dalekometne dronove tokom njegove posete Londonu u okviru evropske turneje sa ciljem da obezbedi novo oružje za kontraofanzivu protiv Rusije.

Zelenski se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom u rezidenciji britanskog premijera Čekers, gde su takođe razgovarali o zahtevu Ukrajine za zapadnim borbenim avionima.

Britanija je saopštila da će ovog leta početi osnovnu obuku ukrajinskih pilota.

Sunak je rekao da će Britanija obezbediti Ukrajini stotine raketa protivvazdušne odbrane i daljih bespilotnih vazdušnih sistema, uključujući dronove dugog dometa sa dometom većim od 200 km, koji će biti isporučeni "u narednim mesecima".

Portarol britanskog premijera je rekao da Britanija ne planira da šalje borbene avione u Ukrajinu.

Kremlj saopštio da Rusija "izuzetno negativno" gleda na britansku odluku da Ukrajini isporuči više vojne opreme, ali da ne veruje da će pomoć Londona promeniti tok sukoba.

"Sukob je u ključnom trenutku", rekao je Sunak. "Velika Britanija će ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini i njenom narodu da se brani... važno je da Kremlj takođe zna da mi ne odlazimo. Mi smo ovde dugoročno".

Nakon što je šest meseci držala svoje trupe u defanzivi, Ukrajina planira da započne velike napade kako bi povratila teritoriju koristeći novonabavljeno oružje sa Zapada.

Već je postigla najveće uspehe u borbama oko grada Bahmuta prošle nedelje.

Zelenski je pre odlaska u London bio u Parizu, Berlinu i Rimu i sastao se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i drugim zvaničnicima, kao i sa papom Franjom.

U nedelju se Francuska, gde se Zelenski sastao sa predsednikom Makronom, obavezala da će obučiti i opremiti više bataljona desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova među kojima AMX-10RC, koji se često koriste u misijama izvišanja.

U Nemačkoj, gde je Zelenski bio pre Pariza, kancelar Šolc je dao uveravanja da će njegova zemlja podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno i objavio novi plan vojne pomoći od 2,7 milijardi evra, uključujući vliku isporuku tenkova, oklopnih vozila i sistema protivvazdušne odbrae.

Podrška Berlina Kijevu dostigla je 17 milijardi evra, istakao je Šolc.

Nijedna zemlja se za sada nije obavezala da će isporučiti borbene avione, što traži Kijev.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG