Dostupni linkovi

Zelenski u posjeti oslobođenom gradu Izjumu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u posjetu Izjumu 14. septembra

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u Izjum, jedan od najvećih gradova koje je ukrajinska vojska nedavno povratila od Rusije u munjevitoj kontraofanzivi na istočni dio zemlje.

U saopštenju na društvenim mrežama ukrajinska vojska je rekla da su Zelenski i vojni zvaničnici "učestvovali" u ceremoniji podizanja ukrajinske zastave nad oslobođenim gradom, što je bilo ključno za ambicije Rusije da zauzme regiju Donbas.

Zelenski je ranije u svom noćnom obraćanju 13. septembra rekao da Ukrajina ima potpunu kontrolu nad više od 4.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je vraćena od ruskih snaga i da stabilizuje još 4.000 kvadratnih kilometara.

Zelenski u posjeti Izjumu
Zelenski u posjeti Izjumu

"Krećemo se samo u jednom smjeru, naprijed i do pobjede," rekao je u objavi na društvenim mrežama nakon posjete.

Ukrajinska vojska potisnula je ruske snage iz stotina gradova i mjesta na sjeveroistoku zemlje, a Zelenski je rekao da je stabilizacija oslobođenih zajednica u toku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dan ranije Zelenski je rekao da je Ukrajina ponovo zauzela 6.000 kvadratnih kilometara u nedavnoj kontraofanzivi na sjeveroistoku, gdje je ponovo zauzeto na desetine područja, uključujući gradove Izum, Kupjansk i Balaklija.

Ukrajinske snage u Harkiv regiji su od 6. septembra povratile više od 300 naselja i područja u kojima živi oko 150.000 ljudi, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar.

Ali, uprkos nedavnim značajnim dobitcima ukrajinskih snaga, američki predsjednik Joe Biden je 13. septembra predvidio "dug put".

Upitan da li je Ukrajina dostigla prekretnicu u ratu koji traje već sedam mjeseci Biden je rekao da je to teško reći.

"Jasno je da su Ukrajinci napravili značajan napredak. Ali mislim da će to biti dug put", rekao je Bajden.

U Strazburu je 14. septembra šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla da će otputovati u Kijev kasnije tog dana.

To će biti treća posjeta von der Leyen Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

U invaziji koju je 24. februara pokrenula Rusija na hiljade civila je ubijeno i ranjeno, gradovi su uništeni, nuklearne elektrane pod rizikom, a 13 miliona Ukrajinaca je prisiljeno da napuste svoje domove.

Usred ruskog napada kasetnim bombama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
XS
SM
MD
LG