Dostupni linkovi

Zelenski kaže da bi prisustvovao samitu G20 na Baliju 'u zavisnosti od toga ko je još pozvan'


Predsednik Indonezije Džoko Vidodo (desno) i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rukuju se tokom Vidoove posete Kijevu 29. juna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je prihvatio poziv da prisustvuje jesenjem samitu G20 na Baliju, ali da će njegovo učešće zavisiti od toga koji lideri će takođe prisustvovati, što referira na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Posle razgovora sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodoom u Kijevu 29. juna, Zelenski je rekao da će učešće Ukrajine "zavisiti od bezbednosne situacije u zemlji i od sastava učesnika samita".

Indonezija, koja ove godine predsedava G20, bila je pod pritiskom nekoliko zapadnih zemalja da ne pozove Putina zbog rata koji je pokrenuo u februaru protiv Ukrajine.

Italijanski premijer Mario Dragi kaže da mu je Vidodo rekao da je Putinovo prisustvo na samitu na tropskom ostrvu u novembru isključeno, ali je Putinov savetnik Jurij Ušakov rekao da Dragi ne odlučuje o pitanjima vezanim za samit G20.

Vidodo će otputovati u Moskvu 30. juna, gde će se sastati sa Putinom. Kao i mnoge druge zemlje u razvoju, Indonezija je bila neutralna po pitanju tekuće invazije Rusije na Ukrajinu, koja je pokrenuta 24. februara.

Zemlje G20 čine oko 80 odsto ukupne svetske ekonomske proizvodnje.

XS
SM
MD
LG