Dostupni linkovi

Zelenski poziva na pooštravanje sankcija Rusiji


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju na vijeću Ukrajine i NATO-a 19. aprila 2024.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju na vijeću Ukrajine i NATO-a 19. aprila 2024.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na proširenje međunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu dok se Kijev bori protiv oružanih snaga Moskve.

Zelenski je to rekao tokom sastanka sa britanskim ministrom finansija Jeremyjem Huntom u Kijevu, s kojim je razgovarao o situaciji u Ukrajini i potrebi za pojačanim restriktivnim mjerama protiv Rusije koje bi bilo teže izbjeći.

"Posebnu pažnju smo posvetili politici sankcija", rekao je Zelenski na platformi X.

"Važno je proširiti restriktivne mjere protiv Rusije i učiniti nemogućim zaobilaženje sankcija", dodao je.

Zelenski je također zahvalio Britaniji na novom paketu vojne pomoći koji je ranije ove sedmice najavio premijer Rishi Sunak.

Paket od 622 miliona dolara, najveći do sada iz Britanije, Sunak je najavio tokom posjete Poljskoj 23. aprila. Time je ukupan iznos vojne pomoći koju je London obećao Ukrajini ove godine porastao na na 3,71 milijardu dolara.

Britanija, jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine, također je rekla da će poslati do sada najveći pojedinačni paket vojne opreme u Ukrajinu.

"Zahvaljujem narodu, Vladi, premijeru i parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva na njihovoj podršci Ukrajini od početka invazije Rusije. Visoko cijenimo partnerstvo naših zemalja", napisao je Zelenski na X.

Huntova posjeta dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden potpisao dugo odgađani paket vojne pomoći od 61 milijardu dolara koji je Senat usvojio 24. aprila.

Biden je rekao da će očajnički potrebna pomoć, uključujući više sistema protivvazdušne odbrane, ponovo početi da pristiže u Ukrajinu u satima nakon potpisivanja paketa.

Nekoliko civila je ranjeno, a infrastruktura je oštećena ruskim granatiranjem 25. aprila u nekoliko ukrajinskih regija.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG