Dostupni linkovi

Zelenski kaže da zapadna oružja mijenjaju ravnotežu na bojnom polju


Ukrajinske snage lansirale su rakete HIMARS u blizini Zaporožja na slici objavljenoj 4. jula
Ukrajinske snage lansirale su rakete HIMARS u blizini Zaporožja na slici objavljenoj 4. jula

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina sada sposobna nanijeti "značajne gubitke" ruskim osvajačima zahvaljujući priljevu savremenog zapadnog oružja koje polako mijenja ravnotežu na bojnom polju, dok su dužnosnici izvijestili da su raketni napadi na Odesu ranili brojne civila.

Zelenski je u obraćanju kasno uveče 18. jula rekao da je 1.028 naselja u Ukrajini oslobođeno od ruskih snaga, a još 2.621 još je pod ruskom kontrolom.

On je rekao da su ukrajinske snage "uspjele nanijeti značajne logističke gubitke okupatorima", zbog čega je ruskoj vojsci sve teže držati položaje na osvojenom teritoriju.

"Korak po korak, napredujemo, prekidamo opskrbu okupatora, identifikujemo i neutralizujemo kolaboracioniste. Perspektiva je očigledna: ukrajinska zastava bit će u svim našim gradovima i selima. Samo je pitanje vremena", rekao je.

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je da "pravovremeni dolazak" topništva većeg dometa kao što je američki sistem HIMARS pomaže u promijeni situaciju na bojnom polju.

"Uspjeli smo stabilizirati situaciju. Ona je složena, intenzivna, ali potpuno kontrolisana", rekao je Zalužnij.

"Važan faktor koji pridonosi našem zadržavanju odbrambenih linija i položaja je pravovremeni dolazak M142 HIMARS, koji izvode precizne udare na neprijateljske kontrolne točke, skladišta streljiva i goriva", rekao je Zalužnij, a prenosi CNN.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Oleksij Danilov, lider Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, rekao je da "danas stvarno imamo potpuno drugačiju situaciju nego prije mjesec dana. Sada smo, zahvaljujući činjenici da od naših partnera dobivamo dovoljno oružja, uspostavili određeni paritet na određenim pozicijama."

Serhij Hajdaj, šef regionalne vojne uprave Luhansk, rekao je 19. jula da "zapadno oružje ne radi 100 posto, nego 200 posto jer su [ruska] skladišta dignuta u zrak. Zapovjedna mjesta također su dignuta u zrak."

U međuvremenu, ruske rakete su pogodile lučki grad Odesu, šest osoba je ranjeno, uključujući jedno dijete, rekao je na telegramu Serhij Bratchuk, glasnogovornik vojne uprave Odesa.

Ranije je u ruskom granatiranju grada Toretsk na istoku Ukrajine poginulo šest osoba.

XS
SM
MD
LG