Dostupni linkovi

Zelenski se sastao sa misijom IAEA u Kijevu


"Želimo da misija IAEA predvođena generalnim direktorom (Rafaelom) Grosijem nađe način preko bezbednosnih koridora da stigne do centrale i da učini maksimum da se izbegnu opasnosti na svetskom nivou", rekao je Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski primio je u Kijevu članove misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je stigla u Ukrajinu da obavi inspekciju nuklearne centrale Zaporožje pod okupacijom ruskih snaga, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo.

"Želimo da misija IAEA predvođena generalnim direktorom (Rafaelom) Grosijem nađe način preko bezbednosnih koridora da stigne do centrale i da učini maksimum da se izbegnu opasnosti na svetskom nivou", rekao je Zelenski tokom susreta, pokazuje video predsedništva, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

On je rekao da je to jedno od glavnih bezbednosnih pitanja Ukrajine i celog sveta zbog okupacije centrale Zaporožje od ruskih vojnika i visokog rizika od eksplozije i nuklearne katastrofe.

Međunarodna zajednica treba od Rusije da dobije momentanu demilitarizaciju centrale, odlazak svih ruskih vojnika sa svim njihovim eksplozivom i njihovim oružjem i vraćanje tog pogona "pod ukrajinsku kontrolu" uspostavljanjem "demilitarizovane zone" oko nje, zatražio je Zelenski.

Jedna od četiri ukrajinske centrale rade u Ukrajini. Centrala u Zaporožju je najveća u Evropi sa svojih šest reaktora i kapacitetom od po 1.000 megavata.

Centrala je pala u ruke ruskih trupa u martu ubrzo posle početka ruske ofanzive u Ukrajini i njen kompleks je bio meta više granatiranja za koja Moskva i Kijev optužuju jedni druge.

Prošle nedelje centrala je bila kratko isključena iz elektro mreže prvi put u njenoj istoriji posle oštećenja električnih vodova.

XS
SM
MD
LG