Dostupni linkovi

Zelenski pred Knesetom: U Moskvi govore o 'konačnom rješenju'


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uživo tokom demonstracija protiv ruske invazije na Ukrajinu ispred švicarskog parlamenta u Bernu, 19. marta 2022. (Ilustrativna fotografija)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uživo tokom demonstracija protiv ruske invazije na Ukrajinu ispred švicarskog parlamenta u Bernu, 19. marta 2022. (Ilustrativna fotografija)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se izraelskom parlamentu Knesetu.

Predsjednik Ukrajine povukao je paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svjetskog rata. Kazao je da to "nije vojna operacija".

"To je rat punog razmjera koji ima za cilj uništenje našeg naroda, uništenje naše djece, obitelji, državnosti, gradova, kultura i svega što ih čini Ukrajincima. Zato imam pravo povući ovu paralelu u povijesti. Naši ratovi za opstanak i Drugi svjetski rat", kazao je.

Ranije je razgovarao s drugim zastupnicima diljem svijeta - uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države - tražeći potporu.

Pred izraelskim zastupnicima je rekao da je Nacistička stranka (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP) pokrenuta u Njemačkoj prije 102 godine, 24. februara 1920. godine, a na taj datum ove godine Rusija je napala Ukrajinu.

"Oni opet izgovaraju ove riječi - 'konačno rješenje' - misleći na nas, ukrajinski narod... to je rečeno sastanku u Moskvi", ustvrdio je Zelenski, koji je Židov.

''Konačno rješenje'' (Endlösung) naziv je plana nacističke Njemačke za sistemski genocid nad evropskim Židovima, koji je doveo do posljednje, najsmrtonosnije faze holokausta (šoa). Neki od rođaka Zelenskog ubijeni su u holokaustu.

Kako to da Jevrejin Zelenski može biti nacista?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Pozvao je Izrael da pomogne ukrajinskom narodu u otporu protiv ruske vojske. Također je doveo u pitanje nevoljkost Izraela da proda Ukrajini svoj obrambeni sistem "Iron Dome".

"Svi znaju da su vaši sistemi proturaketne obrane najbolji i da definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih Židova", rekao je

"Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili ne vrši pritisak na ruski biznis. U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre, i tada morate živjeti sa svojim odgovorom", naglasio je.

Zelenski je također u svojoj poruci emitiranoj u Knesetu citirao pokojnu izraelsku premijerku Goldu Meir riječima "mi želimo živjeti, ali naši susjedi žele da nas vide mrtve".

"Ostajemo, spremni smo na kompromis", dodao je i povukao izravnu paralelu između sadašnje Ukrajine i povijesnog Izraela, suočenog s arapskim neprijateljstvom.

XS
SM
MD
LG