Dostupni linkovi

Zelenski pozvao francuske firme da napuste Rusiju


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u video-govoru Parlamentu Francuske, pozvao je u srijedu, 23. marta, francuske firme koje rade u Rusiji da prestanu podržavati rusku "ratnu mašinu" i da napuste tu zemlju.

Spominjući "Renault", "Auchan" i "Leroy Merlin", Zelenski je kazao da "svi treba da se podsjete da su vrijednosti važnije od dobiti.

U obraćanju koje je trajalo 20 minuta, on je pozvao Francusku da pomogne Ukrajini u oružju, opremi i avionima da se, kako je kazao, sloboda ne bi izmakla.

Video obraćanje ukrajinskog predsjednika Parlamentu Francuske
Video obraćanje ukrajinskog predsjednika Parlamentu Francuske

"Znate da je kriv onaj ko zabije glavu u pijesak", kazao je Zelenski francuskim parlamentarcima, prenosi Beta.

Zelenski se posljednjih sedmica obraćao brojnim parlamentima, a u srijedu i japanskom.

Ranije je govorio u američkom Kongresu, te njemačkom i izraelskom Parlamentu u nastojanju da prikupi međunarodnu pomoć.

Kompanija "Leroy Merlin" vrlo je rasprostranjena u Rusiji koja je njeno drugo tržište poslije Francuske.

Zaposleni u ukrajinskom ogranku te firme zatražili su u ponedjeljak od nje da prekine poslovanje u Rusiji poslije bombardovanja prodavnice te grupe u Kijevu.

Lanac samoposluga "Auchan" ima 231 prodavnicu u Rusiji gde joj je obrt 3,2 milijardi eura, što je više od deset posto njene globalne aktivnosti.

Druge poznate međunarodne marke kao što je švedska IKEA i restorani brze hrane McDonalds obustavili su rad u Rusiji, zbog njene invazije na Ukrajinu.

Rusija je drugo po veličini tržište automobilske grupe "Renault", poslije Evrope.

Taj francuski prozvođač prisutan je u Rusiji preko grupe AvtoVAZ, koji je prekinuo dio proizvodnje sredinom marta zbog nestašice dijelova, što je posljedica sankcija Zapada protiv Rusije.

Kompanija "Renault" dodatno je izložena jer je u Rusiji povezana sa tamošnjim državnim javnim konglomeratom Rostek, koji vodi Sergej Čemezov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Francuska grupa "Totalenergies", također kritikovana zbog zadržavanja u Rusiji, u utorak je objavila da odustaje od kupovine ruske nafte i naftnih derivata najkasnije do kraja ove godine.

Zelenski se obratio Parlamentu Francuske dan nakon pto je francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao s njim i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o uslovima potencijalnog prekida vatre, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG