Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je situacija u Borođanki gora nego u Buči


Ukrajinski grad Borođanka
Ukrajinski grad Borođanka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u gradu Borođanka „mnogo gora“ nego u obližnjoj Buči, gde je ubistvo civila za koje su osumnjčene ruske snage izazvalo osude širom sveta. Zelenski međutim nije naveo konkretne dokaze, prenosi Rojters.

Ukrajinska državna tužiteljka tužilac Irina Venediktova je dodala da je Borođanka najteži slučaj kada je reč o razaranju i neizvesnosti oko [broja] žrtava“.

Ona je dodala rekla je da su vlasti u Kijevskoj oblasti, koja uključuje Borođanku, Buču i druge gradove i sela poput Irpina, pronašle 650 tela, od kojih je 40 dece.

Ukrajinski tužioci saopštili su da je 169 dece ubijeno, a 306 ranjeno u invaziji.

Gradonačelnik Buče rekao je da su ruske trupe nasumice ubile na desetine ukrajinskih civila. Rojters nije mogao nezavisno da proveri te brojke.

Na snimku iz Borođanke se vidi kako timovi za potragu i spasavanje koriste tešku opremu da dođu do nekoliko stotina civila zatrpanih u ruševinama zgrade koja se srušila.

Rusija je negirala da je njena vojska ubijala civile tvrdeći da su slike tela u Buči izmišljene da bi se opravdale dodatne sankcije protiv nje i poremetili mirovni pregovori.

Od 'to je lažno' do 'to je užasno': Reakcije Rusa na zločine u Buči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:54 0:00

Moskva je otvorila krivičnu istragu navoda da su ukrajinske snage ubile zarobljenog i ranjenog ruskog vojnika.

Izvor: Reuters, Guardian
XS
SM
MD
LG