Dostupni linkovi

Zelenski tvrdi da Rusi nisu okupirali Bahmut


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na samitu G7 u Japanu, 21. maj 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na samitu G7 u Japanu, 21. maj 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je u nedjelju, 21. maja, demantirao da su ruske snage okupirale Bahmut, poručujući da su ukrajinski vojnici ostali u tom gradu na istoku Ukrajine.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Zelenski je jasno rekao: "Bahmut od danas nije okupiran od strane Ruske Federacije".

"Nastavljamo, borimo se", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon samita grupe sedam (G7), ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, koji je održan u Japanu.

Zelenski je kazao da ne može otkrivati vojnu taktiku ukrajinske vojske, ali je naglasio da Rusija "ne može poraziti Ukrajinu".

"Danas su naši vojnici u Bahmutu. Ruska Federacija nije okupirala taj grad", kazao je Zelenski.

Rusija je prethodno proglasila pobjedu u Bahmutu iako ukrajinski dužnosnici tvrde da se borbe nastavljaju.

Zelenski je ranije u nedjelju, 21. maja, na samitu u Japanu kazao da je malo ostalo od toga grad i da je gotovo u potpunosti uništen.

Upitan da li je Bahmut pod kontrolom Ukrajine, Zelenski tada nije bio sasvim jasan, ali je rekao: "Mislim da nije". Njegova izjava je protumačeno kao potvrda gubitka Bahmuta.

"Za danas je Bahmut samo u našim srcima", kazao je Zelenski u Hirošimi, gdje je gostovao na samitu grupe G7, lidera ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Uslijedila je reakcija iz ured ukrajinskog predsjednika iz koga su naveli da Zelenski nije izjavio da je grad "pao".

Tvrdnje da je Bahmut pao u ruke ruskih snaga negirao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Sergiy Nykyforov. On je za CNN izjavio da se odgovor Zelenskog: "Mislim da nije", odnosio na ruske tvrdnje da su zauzeli grad."Predsjednik je negirao da je Bahmut preuzet", rekao je Nykyforov.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je u subotu da su snage privatne vojske Wagner, uz podršku ruskih trupa, zauzele Bahmut.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin objavio je prethodno video u kome tvrdi da njegove snage kontroliraju cijeli grad, iako je ukrajinska vlada to brzo demantirala.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima "na zauzimanju grada", uz poruku da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Istovremeno, zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hanna Maliar izjavila je da su ukrajinske snage djelomično okružile Bahmut i da još drže pod kontrolom dio grada.

RSE nije u mogućnosti nezavisno provjeriti tvrdnje o situaciji na ukrajinskom ratištu.

Ove izjave dolaze nakon što je Ukrajina navodno ostvarila opipljiv napredak na ratištu u okruzima sjeverno i južno od Bahmuta, kao i u trenutku kada se Ukrajina priprema za protuofanzivu, koja se očekuje na jednoj ili više lokacija duž linije ratišta duge više od 1.000 kilometara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zapadni dužnosnici procjenjuju da je između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Bahmutu, dok je ukrajinska vojska također platila visoku cijenu.

Rusija i Ukrajina bore se već mjesecima u Bahmut, a bitka za taj grad najduža je otkako je, krajem februara 2022, godine počela ruska invazija na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG