Dostupni linkovi

Najviše ocjene za organizaciju vojne vježbe


"Združeni napor 2009" u Banjaluci
"Združeni napor 2009" u Banjaluci
Za organizaciju vojne vježbe "Združeni napor 2009" koja se ove godine po prvi put održava u Bosni i Hercegovini, u Banjaluci, domaćini su dobili najviše ocjene.

U vježbi učestvuje 39 zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir. Ovo je prvi put da se ovakva vježba održava van teritorije zemlje članice
NATO-a, a po prvi put na jednom mjestu okupile su se i sve vojske nastale raspadom SFRJ.

Direktor NATO vježbe “Združeni napor 2009.“ (Combined Endeavor 2009.) Džon Pipkin (John Pipkin), koji je zadužen za rad sva tri sajta postavljenih u Bosni i Hercegovini, Danskoj i Holandiji, ističe da je glavni zadatak ove vježbe testiranje vojne telekomunikacijske oprema različitih zemalja učesnica i provjera njihove interoperabilnosti:

„U BiH mi imamo oko 400, u Holandiji oko 600, a u Danskoj oko 125 učesnika. Imamo 39 nacija iz zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir koje učestvuju u ovoj vježbi, uključujući i zemlje kao što su Armenija i Azerbejdžan. Kao što ste mogli vidjeti, govorimo različitim jezicima i imamo različite opremu, ali ovdje pokušavamo govoriti jednim jezikom, jezikom komunikacija. Do sada smo imali veoma dobre rezultate. Bilo je nekih problema, ali ako se oni i pojave, pokušavamo ih riješiti. Mislim da je ovo do sada jedna od najbolje organizovanih vježbi.“

Ovo je prvi put da se ovakva vježba održava van teritorije zemlje članice
NATO-a, a po prvi put na jednom mjestu okupile su se i sve vojske nastale raspadom SFRJ.

„Združeni napor“ je trenutno najveća vojna vježba sigurnosti i saradnje komunikacija u svijetu, koju organizuje Komanda američkih snaga u Evropi. „Združeni napor“ je vježba koja je prvi put organizovana 1995. godine u Njemačkoj. Tada je učestvovalo samo 10 zemalja.

Osnovni cilj ovogodišnje vježbe je da omogući zemljama učesnicama da brzo i efikasno integrišu svoje telekomunikacione sisteme kao dio koalicijskih snaga.

Prvi put na vježbi NATO-a zajedno vojske nastale nakon raspada SFRJ


Dosadašnjim tokom izvođenja komunikacijske vježbe zadovoljan je i pomoćnik ministra odbrane BiH za telekomunikacije Hajrudin Salihović, koji je ocijenio da je ona veliki korak za BiH u smislu njenog približavanja prema NATO-u:
"Združeni napor 2009" u Banjaluci

„U svakom slučaju nam puno znači zbog toga što je ovo prvi puta da jedna zemlja koja nije članica NATO-a bude glavni sajt ove vježbe, koja je jedna od najvećih telekomunikacijskih vježbi na svijetu.“


Po prvi put na jednoj vježbi NATO-a zajedno rade pripadnici svih vojski nastalih nakon raspada SFRJ: Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Pukovnik Goran Trampić, vođa radnog tima Vojske Republike Srbije, koja prvi put učestvuje u jednoj ovakvoj NATO vježbi, ističe da je ovo prilika da se provjeri dostignuti stepen razvijenosti u teleinformatičkoj podršci i obezbjeđenju:

„Vrijeme koje je do sada proteklo pokazalo je da smo se dobro pripremili, da nam testovi idu pozitivno i da imamo dovoljno znanja da aktivno, sa partnerima, u zemlji domaćina koji nas je srdačno primio i koji nam je omogućio da možemo da realizujemo sve ovo na jedan pravi način, ostvarićemo odlične rezultate. Ovo će nam također pomoći da preispitamo neke naše projekte koje trenutno realizujemo i da ih poboljšamo radi nabavke nove opreme. Očekujemo da u idućoj godini budemo u sasvim jednom novom izdanju, sa novom tehnikom koja je primjerena vojsci u mirovnim misijama.“


Republika Hrvatska u „Združenom naporu„ učestvuje od 2001. godine. Ove godine zajedno sa oružanim snagama Makedonije ima vodeću ulogu u regionalnoj grupi b, ističe bojnik Danko Vuk, zapovjednik hrvatskog tima na vježbi:

„Kao vodeća nacija, mi smo dužni osigurati svim članicama naše regionalne grupe pristup na glavnu mrežu i testnu mrežu, te savjetodavnu pomoć svim timovima u našoj regionalnoj grupi. Ovo ispitivanje interoperabilnosti, ne samo opreme nego i međuljudske, služi u svrhu lakšeg snalaženja u mirovnim misijama.“

Bosna i Hercegovina u vježbi „Združeni napor aktivno učestvuje od 2007. godine.

Major Nebojša Stajić, šef BiH tima koji učestvuje u vježbi, naglašava da će naučene lekcije sa testiranja koristiti zemljama učesnicama u planiranju i organizaciji komunikacija u mirovnim misijama:

„Cilj vježbe je provjera interoperabilnosti između svih zemalja, jer ovdje, u Banjaluci imamo 16 zemalja koje uzimaju učešće, dok u vježbi ukupno učestvuje 39 zemalja. Znači, ako mi kao BiH hoćemo nešto da testiramo sa Njemačkom, mi to radimo kroz mrežu, odnosno putem satelitskog linka sa Njemačkom, koji je lociran u Holandiji, a ovdje testiranja radimo sa nekim zemljama koje su nama interesantne, susjednim zemljama, sa kojima pretpostavljamo da bismo mogli ići u operacije podrške miru.“

Završetak vježbe je 17. septembra kada će u Banjaluci boraviti najviše političko rukovodstvo BiH i entiteta, grada Banjaluke i delegacije Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG