Dostupni linkovi

Zdravstveni standardi daleko od evropskih


Foto: zoomzg
Foto: zoomzg
Punopravno članstvo u Evropskoj uniji podrazumijeva ispunjavanje standarda, među kojima su i oni iz oblasti zdravstva. U Crnoj Gori, međutim, zdravstveni standardi su još uvijek veoma daleko od evropskog nivoa što je potvrdila informacija da se u glavnoj nacionalnoj zdravstvenoj instituciji, umjesto sterilnih posuda za analizu urina, pacijentima daju plastične čaše iz prodavnice.

"Crna Gora je još uvijek daleko od zdravstvenih standarda koji važe u Evropskoj uniji", rekao je za RSE biolog Darko Pajović, koji je zaposlen u jednoj od privatnh medicinskih ustanova, ali se i kao direktor ekološke organizacije Green Home bavi i određenim aspektima zdravstvenih standarda.

"Stanje je naročito loše u oblasti odlaganja medicinskog otpada", kaže Pajović, koji podsjeća da se u nadležnim institucijama osjeća potreba za rješavanjem tog problema, ali da se svake godine, nakon raznih najava, ne događa ništa:

"Kada govorimo o medicinskom otpadu, moramo znati da se radi o otpadu koji može imati veoma velike posljedice, kako po zdravlje samih građana, tako i po životnu sredinu. Koliko je meni poznato, postoje pojedinačni izolovani slučajevi gdje se taj medicinski otpad odlaže, ali sa vrlo malim kapacitetima, što znači da se ogromna većina tog medicinskog otpada nezaštićeno odlaže na mjesta gdje mu zapravo mjesto nije. Naime, medicinski otpad mora biti po evropskim standardima deponovan, sterilisan i pohranjen na, za to određeno mjesto. Postoje različiti vidovi uništavanja: spalionice, ili nešto drugo, ali generalno to je nešto što uopšte nije prisutno u Crnoj Gori," kaže Pajović.
Darko Pajović

Pitanje evropskih zdravstvenih standarda, koje će i Crna Gora morati da ispuni, tokom procesa priključivanja Evropskoj uniji, aktuelizovala je medijska informacija da u glavnoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori, Podgoričkom kliničkom centru, nema starilnih posuda za analizu urina, već se pacijentima dijele plastične čaše za jednokratnu upotrebu, koje se mogu kupiti u svakoj prodavnici.

Direktor Kliničkog centra Olivera Miljanović istovremeno tvrdi da ta informacija nije tačna, i da je ustanova kojom rukovodi, više dana bila bez potrebnih posuda.

"Naravno da nije tačno. Već je saopšteno da su adekvatne čaše za biohemijsku analizu urina dostavljene. Kada već govorimo o ovom problemu, koji je dignut na nivo koji zaista ne zaslužuje, radilo se o kratkotrajnom, pet do deset dana, nedostatku jedne vrste bočica, koje su na adekvatan način zamijenjene, da se ni u kom slučaju ne naruši preciznost, pouzdanost i sigurnost ove analize," rekla je Miljanović.

Medicinski otpad

Plastične čaše iz prodavnice ipak nijesu sterilne pa se ipak dovodi u pitanje validnost obavljenih analiza u periodu dok su one bile korišćene. Međutim, takve posude, pošto nemaju poklopac, predstavljaju i rizik za ljude koji se nađu u blizini pacijenta koji tu čašicu nosi na određeno mjesto, pa je realna mogućnost prenošenja i neke zaraze.

Zaraza, ali mnogo većih dimenzija prijeti i od medicinskog otpada koji se može naći i na najneočekivanijim mjestima, kao što je primjer Nacionalni park Skadarsko jezero, gdje su se u poplavi đubreta pojavili i upotrijebljeni špricevi i igle.

Ekolog i biolog Pajović kaže da je opasnost od medicinskog otpada veoma velika, između ostalog i zbog njegove količine, jer je većina pribora predviđena za jednokratnu upotrebu.
I kod samog principa prikupljanja medicinskog otpada, takođe i skladištenja i čuvanja, a kasnije i uništavanja se izuzetno strogo moraju poštovati evropske norme.

"Medicinski otpad po samoj prirodi stvari, s obzirom da spada u opasni otpad se prije svega mora uskladištiti, mora se upakovati, mora biti u potpunosti izolovan od kompletnog drugog otpada i onda se tek pristupa njegovom tretmanu. I kod samog principa prikupljanja medicinskog otpada, takođe i skladištenja i čuvanja, a kasnije i uništavanja se izuzetno strogo moraju poštovati evropske norme. Na koji se način uništava medicinski otpad, zavisi od zemlje do zemlje. Nekad su to bile spalionice, danas se taj medicinski otpad prvo mora sterilisati, tačnije rečeno moraju se u potpunosti uništiti mikroorganizmi, pa tek onda kasnije ići na njegovo uništavanje," rekao je on.

Sagovornici u Ministarstvu zdravlja i Crnogorskoj kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije u utorak nijesu bili mogućnosti da se odazovu pozivu na razgovor zbog, kako nam je rečeno, kratkog roka za realizaciju.
XS
SM
MD
LG