Dostupni linkovi

Zdravstvo u štrajku zbog smanjenja plata


Štrajk zdravstvenih radnika u Srbiji
Štrajk zdravstvenih radnika u Srbiji

Zaposleni u zdravstvu Srbije u sredu štrajkuju a, po tvrdnjama nekih sindikata, obustava rada odvija se u najvećem broju ustanova. Četiri sindikata, koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, u štrajku je upozorenja zbog odluke vlade da im smanji plate za deset odsto.

Domovi zdravlja, bolnice i klinički centri u Srbiji rade bez većih problema, obzirom da se u onim ustanovama u kojima se štrajkuje poštuje minimum rada, odnosno puno radno vreme i zbrinjavaju hitni slučajevi, pacijenti u akutnim stanjima i sa povredama, deca, omladina i porodilje, dok služba Hitne pomoći radi uobičajeno.

Dragan Cvetić, iz Sindikata lekara i farmaceuta, kaže da se štrajk oseća u celoj Srbiji.

“Negde je veća obustava rada, a negde manja… Štrajkuje se u bar 70 do 80 odsto zdravstvenih ustanova u Srbiji. Pacijenti danas manje dolaze kod lekara nego što je uobičajeno, ne idu doktoru ukoliko im to baš nije preko potrebno.”

Kako javljaju naši dopisnici, u zdravstvu se štrajkuje i u Čačku, Jagodini i drugim većim gradovima, a Novka Ilić izveštava da se većina zaposlenih u Zdravstvenom centru Užice okupila na jednosatnom protestu upozorenja.

“Ko će da leči ljude ako odu lekari sa ginekologije, ortopedije, hirurgije… Mi ne smemo da ćutimo. Lekari imaju platu 45.000 dinara. Sramota. Vlast mora da kaže da li joj treba zdravstvo ili ne”, poručio je sindikalni lider Branko Nikolić.

U glavnom gradu štrajk skoro da se i ne primećuje. Većina pacijenata Doma zdravlja u Siminoj, koji je tokom štrajka normalno radio, rekla je za RSE da razume nezadovoljstvo u zdravstvu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, izjavio je da će zaposleni u zdravstvu biti prvi na listi za korekciju plata nakon stabilizacije ekonomske situacije. Ukoliko vlada ne popusti, sindikati iz unutrašnjosti očekuju veliki protest u Beogradu i nove štrajkove.

Štrajk će trajati do 19 časova u sredu, a sindikalac Dragan Cvetić kaže da još nije odlučeno da li će uskoro biti novih obustava rada u zdravstvu.

“Ako se pregovori o kolektivnom ugovoru budu odvijali kako treba, a počeli su juče, onda ćemo verovatno zamrznuti štrajk.”

XS
SM
MD
LG