Dostupni linkovi

Posle ubistva u Šapcu medicinske sestre traže status službenog lica


Dom zdravlja Šabac
Dom zdravlja Šabac

Nakon tragičnog događaja u Domu zdravlja u Šapcu, kada je pacijent u utorak nožem ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović, članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu u srijedu u 13 časova obustavili su rad na pet minuta i ćutanjem iskazali solidarnost sa nastradalom koleginicom.

Sindikat i Lekarska komora Srbije zatražili su izmene zakona kako bi, zbog učestalih napda, zdravstevni radnici dobili status službenog lica.

Doktor Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu, kaže za Radio Slobodna Evropa da je, zbog učestalih napada pacijenata na zdravstvene radnike, pokrenuta inicijativa da oni dobiju status službenog lica, ali da i bez toga pacijenti, bez obzira na zdravstvene problem koje imaju, moraju da iskažu više razumevanja i tolerancije prema lekarima i medicinskom osoblju.

“Na žalost, ovo nije prvi napad. Bilo je dosta napada do sada, a ovo je samo kap koja je prelila već punu čašu nezadovoljstva zbog svega što se dešava u zdravstvu. Potrebno je razumevanje pacijenata i za zaposlene u zdravstvu i za problem koje imamo da bi omogućili adekvatnu zdravstvenu zaštitu. U svakoj zdravstvenoj ustanovi videćete niz panoa na kojima piše koja prava imaju pacijenti, ali nigde ne piše da oni imaju bar obavezu na kulturno i dostojanstveno ponašanje prema zaposlenima u zdravstvu”, kaže Savić.

I druga strukovna udruženja oštro osuđuju svirepo ubistvo medicinske sestre Ljubinke Popović, koja je stradala na svom radnom mestu u vreme pauze.

Dom zdravlja Šabac
Dom zdravlja Šabac

Radmila Ugrica, predsednica Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, smatra da je ubistvo u Domu zdravlja u Šapcu najdramatičnije upozorenje za preduzimanje efikasnih mera zaštite od napadača.

“Ljubinka Popović je medicinska sestra koja je obavljala svoju humanu dužnost. Nije koristila pauzu na koju je imala pravo, a pacijent je u to vreme ušao u ordinaciju i počinio ovo teško krivično delo. Duboko žalimo što se sve ovo desilo, ali se nadamo da je ovo poslednji nesrećni događaj koji se desio medicinskim sestrama i svim zdravstvenim radnicima”, kaže Ugrica.

Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije, kaže za naš program da je neophodno izgraditi veće poverenje između pacijenata i lekara i promovisati bolje uzejamno razumevanje.

“Mora se raditi na promovisanju činjenice da lekar i pacijent nisu suprostavljene strane, već da su na istom tragu, da jedni drugima pomognu i da je lekar tu da bi pružio uslugu pacijentu”, navodi Jovanovićeva.

Pored toga, naša sagovornica se zalaže i za pooštravanje kaznene politike ističući da strukovna udruženja, ministarstva zdravlja i pravosuđa, treba da pronađu odgovarajući zakonski model sankcionisanja svih napada na medicinske radnike.

“Da bi se ta dela napada na lekare i medicinske radnike tretirala kao zasebno krivično delo koje bi imalo drastičnije kazne i po kome bi se svaki napad, čak i onaj koji ne završava teškom telesnom povredom ili smrću kao ovaj, bili gonjeni po službenoj dužnosti”, kaže Jovanovićeva.

Za pooštravanje zakonske regulative koja se odnosi na napade na zdravstvene radnike založio se i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, koji je u izjavi za RTS osudio ubistvo medicinske sestre.

“Mi ćemo najhitnije pokrenuti inicijativu za pooštravanje kazni za sve one koji naprave bilo kakvo delo u zdravstvenoj ustanovi, koja treba da bude oaza mira u kojoj se pomaže ljudima, a ne da bude bojno polje”, poručuje ministar Lončar.

Uz sve to, prema rečima Vesne Jovanović, neophodno je pojačati bezbednost u samim zdravstvenim ustanovama i onemogućiti unošenje oružja u njih.

“Moraće i da se onemogući unošenje, bombi, noževa i drugog oružja u zdravstvene ustanove i da služba obezbeđenja bude bolja”, zaključuje predsednica Lekarske komore Srbije.

XS
SM
MD
LG