Dostupni linkovi

Zdravstveni i moralni rizici povlačenja SAD iz SZO


Predsednik SAD Donald Tramp posle najave da SAD prekidaju veze sa SZO
Predsednik SAD Donald Tramp posle najave da SAD prekidaju veze sa SZO

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) da povuče zemlju iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), za koju se postavlja pitanje da li je uopšte pravno zasnovana, pored zdravlja u svetu, mogla bi da ugrozi bezbednost SAD i Amerikancima oteža pristup vakcini, pišu svetski mediji, ukazujući na ocene da je Trampov potez pokušaj skretanja pažnje s grešaka njegove administracije u suzbijanju korona virusa.

Skretanje pažnje

Posle višenedeljnih optužbi da SZO pomaže kineskoj vladi da zataška prve dane epidemije korona virusa, Tramp je u petak, 29. maja, rekao da će SAD prekinuti odnose s tom organizacijom, piše Njujork tajms (The New York Times), uz konstataciju da je višedecenijski odnos SAD s tom organizacijom doprineo poboljšanju zdravlja širom sveta.

Nema dokaza da su SZO ili vlada u Pekingu prikrivali obim pandemije u Kini i stručnjaci za javno zdravlje generalno vide Trampove optužbe kao način da skrene pažnju s grešaka njegove administracije u reagovanju na virus u SAD, ukazuje list, dodajući da Tramp u petak nije prihvatio odgovornost za smrt oko 100.000 Amerikanca od virusa, umesto toga rekavši da je Kina "podstakla globalnu pandemiju".

Stručnjaci za javno zdravlje u SAD su, kako ističe list, s uznemirenjem reagovali na Trampovu najavu i ocenjuju da će okretanjem leđa toj organizacija i SAD i svet biti manje bezbedni. Mnogi stručnjaci kažu da je odgovor Trampove administracije na korona virus bio nespretan i neadekvatan, posebno u poređenju s Kinom, dodaje list, ukazujući da je u SAD od COVID-19 umrlo oko 100.000 ljudi, a u Kini 4.600 ljudi; u SAD svakog dana ima oko 20.000 novozaraženih, dok je u Kini zaraza praktično okončana u aprilu.

Kako je počeo da se suočava s teškim pitanjima o reakciji na korona virus u SAD, Tramp je brzo skrenuo krivicu na SZO, ranijom pretnjom da će povući finansiranje, ako organizacija ne "sprovede velika poboljšanja" u narednih 30 dana. Na prošlomesečnom godišnjem sastanku ministara zdravlja članica UN, zemlje su odbacile Trampove zahteve i umesto toga glasale za sprovođenje nezavisne i nepristrasne istrage reakcije SZO na pandemiju.

Tramp je podržavao darežljivo finansiranje SZO dok se borila tri godine protiv ebole u Africi, ali se naglo okrenuo protiv nje uz optužbu da je uradila malo da upozori svet na korona visa, dok je, kako ističe list, SZO izdala upozorenje 4. januara, pet dana pošto je u Vuhanu objavljeno 27 novih slučajeva neobične upale pluća. Sledećeg dana SZO je izdala detaljan izveštaj, a 20. i 21. januara je poslala timove u Kinu i izvestila da možda ima prenošenja virusa među ljudima, dok je istovremeno, vodeći kineski epidemiolog potvrdio prenošenje među ljudima u Vuhanu, mada je rekao da su lokalni zvaničnici lagali i da su pokušali da ga prevare.

Kritike iz sveta i kod kuće

Tramp je posle najave da će okončati veze sa SZO naišao na kritike iz sveta ali i u SAD, pa i od predstavnika svoje Republikanske partije, ističe BBC, ukazujući da njegovi protivnici kažu da pokušava da odbije kritike svog postupanja tokom pandemije, uoči izbora na jesen ove godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Layen) i šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borell) u zajedničkom saopštenju su naveli da je s globalnom pretnjom sada vreme za pojačanu saradnju i zajednička rešenja, i pozvali Vašington da preispita odluku o SZO.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan (Spahn) rekao je da je Trampova odluka razočaranje za međunarodno zdravlje i da Evropska unija, kojom će u drugoj polovini godine predsedavati Nemačka, mora da preuzme vodeću ulogu i da se finansijski više angažuje.

Pored kritika Trampa iz američke Demokratske stranke, republikanski senator Lamar Aleksander (Alexander), koji predsedava odborom Senata za zdravstvo, rekao je da sada nije vreme za izlazak iz SZO. On je rekao da Trampov potez može sputati otkrivanje vakcine protiv COVID-19 i "najsnažnije moguće" pozvao na promenu odluke.

Tramp je prošlog meseca suspendovao finansiranje SZO-a, dok je petak trajno obustavio isplate od preko 400 miliona dolara, što je s učešćem od oko 15 odsto najveći doprinos budžetu SZO, ističe BBC, ali ukazuje da nije jasno kada bi moglo doći do izlaska, pošto sporazumu SZO i SAD iz 1948. dopušta obaveštenje godinu dana pre napuštanja organizacije.

Može li Tramp povući SAD iz SZO?

Isto tako, sporno je da li američki predsednik može jednostrano doneti odluku o povlačenje iz SZO ili mu za to treba odobrenje Kongresa, ističe američki Nešnal pablik rejdio (National Public Radio – NPR).

"To je prekoračenje njegovih ustavnih ovlašćenja", rekao je Leri Gostin (Larry), direktor instituta za nacionalno i globalno zdravstveno pravo na Džordžtaun univerzitetu. On kaže da veruje da će predsednik možda morati da traži odobrenje Kongresa da prekine članstvo SAD u agenciji UN.

Keli Li (Kelley Lee), profesorka javnog zdravlja na Univerzitetu Sajmon Freježer u Kanadi, rekla je da Tramp može povući SAD iz SZO samo ako mu je Kongres prethodno dao ovlašćenje za tako nešto. Ona je dodala da Tramp ili dobija loše savete od svojih pravni savetnika ili da ne sluša šta mu govore.

Ako Tramp nastavi sprovođenje planova za izlazak iz SZO, Kongres bi mogao da ga tuži na federalnom sudu, rekao je Gostin, dodajući ipak da Tramp može obustaviti finansiranje SZO dok sudovi ne donesu odluku.

Moralni rizik

Pored toga što odluka o prekidu odnosa sa SZO sumira najspornije aspekte Trampovog liderskog stila – krivljenje drugih za svoje greške, povlađivanje slepom samointeresu, potpuni prezir prema nauci – ona je verovatno nelegalna i nemoralna, ocenjuje Forin polisi (The Foreign Policy).

Visoki republikanski zvaničnici kažu da istraživanja te stranke otkrivaju da je napadanje Kine izuzetno popularno među Trampovim pristalicama i da mu tema "krivi Kinu" može pomoći na izborima, delom poništavajući negativne ocene Amerikanaca kako je vodio zemlju tokom pandemije, piše novinarka Lori Garet (Laurie Garrett).

Ako Tramp prevaziđe prepreke u Kongresu, on se i dalje suočava sa značajnim moralnim rizikom odluke o povlačenju iz SZO, ocenjuje se u tekstu, pošto veliki deo sredstava te organizacije ide na zdravstvene programe u najsiromašnijim i najranjivijim zemljama. Pored gubitka finansiranja iz SAD, SZO se suočava s manjkom od 1,3 milijarde dolara usled većih troškova, između ostalog zbog epidemije ebole i pandemije COVID-19.

Programi imunizacije širom sveta, uključujući napore za iskorenjivanje dečje paralize, trpe zbog mera ograničenja i fokusa na COVID-19, ističe Forin polisi. Međunarodne organizacije upozorile su da je 80 miliona dece starosti do jedne godine u opasnosti od zaraze malim boginjama, difterijom, dečjom paralizom i drugim bolestima koje se mogu sprečiti vakcinama. S povlačenjem finansijske podrške SAD, napori za vakcinisanje bi mogli pretrpeti dodatne neuspehe.

Pored ugrožavanja života najsiromašnijih, SAD napuštanjem SZO, šalju dodatne signale da Trampova administracija namerava da ide sama s "Amerika prvo" u borbi protiv korona virusa. Ostale zemlje prave trgovinske i istraživačke saveze sarađujući na pronalaženju leka i vakcine, što delom ide preko SZO, delom preko regionalnih saveza u kakve SAD nisu ulazile. Mada je moguće da SAD prve naprave vakcinu, moguće je i da do nje prve stignu Kina, Evropa, Azija ili Latinska Amerika, čime bi, ukazuje Garet, američki narod mogao biti na dnu liste za pristup vakcinama.

Stara strategija

Najavom SAD da prekidaju veze sa SZO, Tramp se oslonio na staru strategiju američkih predsednika – pokušaj dobijanja političkih poena kod kuće bučnim povlačenjem iz međunarodnih tela i sporazuma, piše za Politiko (Politico) profesor političkih nauka na koledžu Lagrejndž u Džordžiji Džon Tures (John A. Tures), ali i ističe da te strategije imaju problem što nisu dugovečne.

Predsednici ili njihovi naslednici brzo uvide mane povlačenja iz međunarodnih organizacije, ističe Tures i ukazuje na primer Džimija Karter (Jimmy Carter) koji je povukao SAD iz Međunarodne organizacije rada (ILO) 1977, da bi se vratio tri godine kasnije. Ronald Regan (Reagan) je 1984. najavio povlačenje iz Uneska, ali je predsednik Džordž Buš mlađi (George W. Bush) zbog problema u iračkom ratu vratio SAD u tu organizaciju krajem 2003. shvativši da je saradnja s UN bolja od izolacije.

Tramp je opet povukao SAD iz Uneska 2017. što je omelo usvajanje rezolucije o palestinskoj organizaciji Hamas na Generalnoj skupštini UN. On je takođe povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma i Transpacifičkog partnerstva, što je prema nekim ocenama, kako ukazuje profesor Tures, omogućilo veći uticaj Pekinga.

Na primeru Kartera, Tramp je mogao naučiti da povlačenje SAD iz ILO nije smanjilo uticaj Sovjetskog Saveza na tu organizaciju, ističe Tures, ocenjujući da će moć Kine verovatno biti povećana kada se SAD povuku iz SZO.

Mada zamrzavanje finansiranja SZO može zadovoljiti Trampovu bazu, izlazak iz te organizacije će samo istaći Tramove greške u suočavanju s korona virusom, ocenjuje američki politikolog, dodajući da ako SAD žele međunarodnu saradnju na leku, vakcini i zaustavljanju drugog talasa, treba da nastave angažovanje sa SZO.

XS
SM
MD
LG