Dostupni linkovi

"Zdravlje u svim politikama": Prevencija bolesti prioritet


Dom zdravlja u Sarajevu - ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Predstavnici deset zemalja članica Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije potpisali su 14. oktobra Banjalučku deklaraciju kojom se obavezuju na integrisani pristup zdravstvenoj zaštiti.

Na Trećem forumu ministara zdravlja koji se održavao sredinom mjeseca u Banjaluci, sve zemlje regije dogovorile su se da će razvijati zajedničke projekte u oblasti zdravstva, a pod motom foruma “Zdravlje u svim politikama”. Na skupu je takođe istaknut značaj Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope, u kontekstu aspiracija zemalja regiona prema Evropskoj uniji.

U fokusu Trećeg foruma ministara zdravlja Jugoistočne Evrope bilo je smanjenje smrtnosti i bolesti u regionu. Bila je to prilika da se javnost podsjeti na sumornu statistuku, prema kojoj od nezaraznih bolesti – pretežno kardiovaskularnih i malignih – umire oko 80 posto evropskog stanovništva.

U radu foruma učestvovali su predstavnici jedanaest zemalja, od čega je deset članica Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope. Međunarodni zvaničnici govorili su o značaju dugoročnih investicija u zdravstvu, posebno u kontekstu prevencije nezaraznih bolesti.
Merzevski: Trebamo neku vrstu političkog i društvenog dogovora da - kada radimo na prevenciji i promociji zdravlja, na javnom zdravstvu – radimo to za buduće generacije, radimo više za vašu djecu nego za vas same.

“Uvijek, naravno, postoje očekivanja za postizanjem brzih rezultata. To su očekivanja javnosti, ali imamo takođe i politički pritisak da se nešto postigne, posebno uoči izbora. Mi trebamo neku vrstu političkog i društvenog dogovora da - kada radimo na prevenciji i promociji zdravlja, na javnom zdravstvu – radimo to za buduće generacije, radimo više za vašu djecu nego za vas same”, kazao je Pjotr Merzevski iz Savjeta Evrope.

Odgovarajući na pitanje o ulaganjima Bosne i Hercegovine u otvaranje novih bolnica, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da je to dosta opasna teza za svaku zemlju.

„Teza mora da bude upravo zdravlje u svim politikama. Mi moramo da ulažemo u prevenciju, mi moramo da smanjujemo siromaštvo, moramo zdravu hranu da proizvodimo. S druge strane, moramo ulagati u okolinu, moramo da smanjimo potrošnju vještačkog đubriva koje se enormno troši, kako bismo izbjegli da stanovništvo oboljeva. Znači, moramo ulagati u preventivu i moramo reorganizovati u tom pravcu zdravstvo“, ocjenjuje Nović.

Zdravlju se mora prići multidisciplinarno

Direktorica evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije Suzan Jakab rekla je da se u Evropi razmišlja o investicijama u razvoj javnog zdravstva u smislu da zdravstvena zaštita, prevencija bolesti i promocija zdravlja moraju biti prioriteti.
Sredoje Nović
Sredoje Nović

Ako uzmete u razmatranje ukupne rashode u Evropi i njenim državama članicama Svjetske zdravstvene organizacije, vidjećete da samo jedan posto ide na prevenciju bolesti – što nije u redu. I velika prednost ove mreže, što se odražava i u Bosni i Hercegovini, jeste razvoj javnog zdravstva i investicije u toj oblasti. To je pravi put“, smatra Jakab.

Suzan Jakab je zaključila da je neophodan dobar balans između sistema zdravstvene zaštite i investicija u javno zdravstvo.

Zdravlju se mora prići multidisciplinarno – stav je ministra civilnih poslova BiH Sredoje Novića.

„Danas je nezamislivo da govorimo da samo jedno ministarstvo – Ministarstvo zdravlja – brine o tome. Ako u to ne uključimo i ministarstva poljoprivrede, ministarstva okoliša, ministarstva industrije, sporta i sva druga ministarstva, imaćemo bolesnu naciju, bolesne narode.“

Nand Šani iz Regionalnog vijeća za saradnju istakao je ulogu zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope u evroatlantskim integracijama.

„Htio bih da naglasim da je, s obzirom da ova regija ima jasne aspiracije prema članstvu u Evropskoj uniji, važno reći da se naši regionalni napori trebaju uskladiti sa evropskim strategijama. U tom kontekstu Mreža Jugoistočne Evrope jako je važan segment u oblasti zdravstva“, ocjenjuje Šani-

Na trećem forumu ministara zdravlja Jugoistočne Evrope istaknuto je da se determinante nezaraznih bolesti nalaze i u svim drugim sektorima, ne samo u zdravstvenom.

Njihove socijalne odrednice traže novi pristup zdravstvu u 21. vijeku – pristup koji bi imao naglašeniju horizontalnu liniju, uz učešće raznih sektora unutar vlada, ali i samog stanovništva – zaključak je sa skupa u Banjaluci čiji je moto bio „Zdravlje u svim politikama”.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG