Dostupni linkovi

Tolimiru ostala doživotna kazna za Srebrenicu


Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala
Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala

Generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru Žalbeno vijeće je ostavilo na snazi prvostupanjsku presudu doživotne kazne zatvora zbog genocida u Srebrenici 1995.godine.

Iako mu je ukinuta prvostupanjska presuda za genocid i u Žepi, počinjen neposredno nakon Srebrenice - ubojstvom trojice istaknutih članova bošnjačke zajednice i progonom njezinih stanovnika - većina žalbenih sudaca je zaključila "kako to ne umanjuje veličinu prvostupanjske kazne".

"Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje suca Anonettija smatra kako Raspravno vijeće nije pogriješilo u visini kazne, pogotovo u vezi odgovornosti za ubijanje muškaraca u Srebrenici i nanošenje teških duhovnih patnji stanovništvu Srebrenice – koje ostaju na snazi", pročitao je u zaključku predsjedavajući Žalbenog vijeća Theodor Meron.

Presuda za genocid u Žepi žalbeni suci su ukinuli jer je zaključak većine bio - da su se ubojstva trojice istaknutih predstavnika bošnjačke zajednice dogodila naknadno, nekoliko tjedana nakon ubojstava u Srebrenici te da se ne mogu sagledati u zajedničkom kontekstu. Također su zaključili - da progon stanovništva iz Žepe, sam po sebi ne znači dio genocida, budući da mu se nije nanijela teška duhovna patnja kao stanovništvu Srebrenice, gdje su se žene i djeca izdvajali od muškaraca.

Tolimir je 2012.godine osuđen na doživotan zatvor zbog zapovjedne odgovornosti za srebrenička masovna pogubljenja, kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi - kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

I Tolimir i Mladić, kojem suđenje za genocid i dalje traje, optuženi su kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

To je, prema presudi, postignuto u srpnju 1995. godine ubojstvom preko 7.000 muškaraca i prinudnim preseljenjem desetina tisuća žena i djece iz spomenutih Zaštićenih zona UN-a.

Genocid u Žepi u fokusu žalbenih sudaca

Genocid se u Žepi i Srebrenici dogodio prema „Direktivi 7“, potpisanoj od predsjednika RS Radovana Karadžića također optuženog za isti zločin, a koju su provodili zapovjednici VRS-a, među ostalim i Tolimir u svom obavještajno-sigurnosnom sektoru u Glavnom štabu.

Direktiva 7 je prema zaključcima Raspravnog vijeća imala za cilj stvaranje nemogućih uvjeta u enklavama, među ostalim i zaustavljanjem humanitarne pomoći.

Iako u Žepi nije došlo do masovnih pogubljenja, kao u Srebrenici, Raspravno vijeće je utvrdilo da se genocid tamo također dogodio, budući da su ubijena tri čelna čovjeka bošnjačke zajednice.

Jedan od njih je bio Avdo Palić, zapovjednik Armije BiH u Žepi, čije se ime često spominjalo na haškim suđenjima u vezi spornih događaja.

Žalbena rasprava, nakon žalbenog postupka – održana je u studenom prošle godine.

VIDEO: Prvostupanjska presuda Raspravnog vijeća Tolimiru

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG