Dostupni linkovi

Razmena optužbi Beograda i Podgorice zbog pretresa pratnje Krivokapićevog sina


Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore, u državnom Parlamentu 29. jula 2021.

Iz Vlade Srbije putem više saopštenja odbačene su tvrdnje iz kabineta Zdravka Krivokapića, premijera Crne Gore, o "grubom i nedopustivom" ponašanju srpskih policajaca prilikom legitimisanja osoba iz pratnje njegovog sina u Beogradu, u petak, 10. septembra, uveče.

Poslednje saopštenje stiglo je sa adrese Ministarstvo inostranih poslova Srbije. Odatle su odbačeni navodi iz kabineta Zdrakva Krivokapića kao i, kako je navedno, „politizacija jedne rutinske intervencije beogradske policije“.

„Srbija će, kao i do sada, nastaviti da ukazuje gostoprimstvo svim građanima Crne Gore koji poštuju zakone naše države, i čast nam je što su članovi najuže porodice crnogorskog premijera odabrali da žive u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Razmena saopštenja

Ovom saopštenju je prethodilo saopštenje iz Vlade Crne Gore u kome je navedeno da su srpski policajci „atakovali“ na Krivokapićevog sina dok je dolazio u posetu jednoj od svojih sestra koja živi u glavnom gradu Srbije, a potom još dva saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u kom su ti navodi označeni kao "apsolutno lažni".

Ko je Zdravko Krivokapić, novi premijer Crne Gore?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Verzija iz Krivokapićevog kabineta

Prvo saopštenje je stiglo u subotu ujutro iz Krivokapćevog kabineta, a u njemu je ovim rečima opisana situacija u kojoj se u veče ranije, u petak, 10. septembra, u glavnom gradu Srbije našao sin predsednika Vlade Crne Gore:

„Obaveštavamo javnost da su sinoć, u Beogradu, pripadnici policije Republike Srbije na grub i nedopustiv način atakovali na sina predsednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćeri premijera Krivokapića. U pratnji premijerovog sina, koji je štićena ličnost, bio je policijski službenik UP Crne Gore. Policijski službenici Republike Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog.“

Verzija iz MUP-a Srbije

Usledio je odgovor, prvo saopštenje, emitovano u jutranjim satima u subutu iz MUP-a Srbije. Tu se navodi iz Vlade Crne Gore opisuju kao "apsolutno lažni", podvlači da je policija postupila po zakonu, te zaključuje da se od domaćih i stranih državljana očekuje da na pristojno ponašanje srpskih policajaca odgovore na isti način i da ne "zloupotrebljavaju policiju za svoje dnevno političke potrebe".

Drugo saopštenje emitovano nekih šest sati kasnije, počinje rečima: „Nije problem kada nekome treba ponovo objasniti, ali jeste kada neko ne želi da čuje objašnjenje.“

Iz MUP-a Srbije su ponovo odbacili navode o gruboj ili nedopustivoj akciji, te saopštili da su policajci postupili u skladu s procedurama, „bez primene sile i sredstava prinude, u skladu sa procenom situacije“.

Prcizira se da su policajci reagovali nakon primljenog obaveštenja preko broja za hitne pozive 192 da se u vozilu nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano. Kada se vozilo zaustvilo, policajci su, dalje se prepričava, “pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres”.

“Ne postoji policija na svetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja. Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima”, stoji dalje u saopštenju.

Nakon pretresa, prepričava se, „oružje je ostavljeno u posedu pripadnika MUP-a Crne Gore“, te još dodaje:

„Naši pripadnici umeju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitmisanu gospodu.“

Takođe je ćerkama Zdravka Krivokapića ovim saopštenjem ponuđeno obezbeđenje, za koje se navodi da su ga odbile nakon što je njihov otac izabran za premijera susedne Crne Gore decembra 2020.

"Ukoliko su promenile mišljenje naše obezbeđenje im je na raspolaganju", zaključuje srpski MUP.

XS
SM
MD
LG