Dostupni linkovi

EU pruža ruku građanima Makedonije


Zoran Zaev i Samuel Žbogar, Skoplje
Zoran Zaev i Samuel Žbogar, Skoplje

Evropska unija od srede u nekoliko makedonskih gradova provodi kampanju susreta sa građanima "Zamisli budućnost zajedno", a cilj je podržati lokalne projekte koji poboljšavaju kvalitet života.

Kampanja, koja će trajati tokom septembra, će omogućiti građanima da se upoznaju sa evropskim vrednostima i prednostima učlanjenja u evropsku porodicu, rekao je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar, na konferenciji za novinare u Skoplju.

Pročitajte - Edvard Džozef: Promena granica pogubna po BiH, Makedoniju i Srbe južno od Ibra

Žbogar je podsetio da je proteklih godina EU potrošila gotovo milijardu evra za projekte i procese usmerene poboljšanju života građana Makedonije.

"Naš cilj je da slušamo i razumemo vaše brige oko procesa pridruživanja EU. Želimo da podelimo benefite od toga kada si zemlja članica, kada si jednak deo šire porodice, kada vaš jezik postane zvanični jezik EU", rekao je ambasador EU.

Ovom kampanjom, poručio je Žbogar Makedoncima, EU želi da pokaže dobrodošlicu Makedoniji, koju "želi videti kako ide napred".

Generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU Kristijan Danielson na konferenciji za novinare je ocenio kako je nedavni Dogovor sa Grčkom, kojim je rešen spor o imenu makedonske države, otvorio put Makedoniji ka članstvu u EU. Ovaj sporazum, naglasio je, je primer za region i Evropu - da je ipak moguće naći rešenje za teška pitanja. On je istakao važnost referenduma na kojem će se za oko mesec dana Makedonci izjasniti da li podržavaju Dogovor sa Grcima oko imena države.

"Tridesetog septembra građani će napraviti izbor i oblikovaće budućnost ove zemlje. Biće posledica za buduće generacije i naša molba za sve vas je da iskoristite vaše demokratsko pravo i da glasate. To je jedinstvena mogućnost da oblikujete društvo u kome želite da živite i da vidite vaše porodice prosperitetne", rekao je Danielson.

Severna Makedonija na Zapadnom Balkanu u jugoistočnoj Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Makedonski premijer Zoran Zaev je od građana zatražio mudrost pre referenduma.

"To je zadnji korak ka izgradnji naše države prema evropskim pravilima", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer je obećao da će Vlada voditi, kako je rekao, "prijatnu, mobilizirajuću i edukativnu kampanju".

"Ogroman procenat građana je 'za', a oni koji su 'protiv' su u malom broju. Nadam se da će i opozicija biti pozitivna, zato što je i ona za EU i NATO", istakao je predsednik makedonske Vlade.

Premijer Zaev je ustvrdio da će rasti broj onih koji podržavaju referendum, a da je glavni cilj vlasti da se pređe cenzus potreban za referendumsku podršku Dogovoru s Grčkom. To znači da, u skladu sa aktuelnim biračkim spiskom, najmanje 903.000 građana treba izaći na referendum kako bi se smatrao uspešnim.

Pitanje na referendumu će glasiti - "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG