Dostupni linkovi

Crna Gora: Vlada u vrhu liste najkorumpiranijih


Sa jednog od performansa MANS-a protiv korupcije u Crnoj Gori, foto: Predraga Tomović
Najnovije istraživanje o korupciji u Crnoj Gori koje je realizovala grupa nevladinih organizacija okupljenih u koaliciju Euroblok govore da tri petine građana smatra da je u Crnoj Gori korupcija široko rasprostranjena, da je materijalni položaj građana sve teži, te da povjerenje u državne insitucije drastično pada.

Iako je prezentovano mnoštvo veoma zabrinjavajućih podataka, autori projekta ukazuju da je poražavajuće shvatanje većine građana Crne Gore - da se korupcija isplati.

"Ono što ozbiljno brine je to što građani i građanke Crne Gore imaju ciničan odnos prema korupciji, na taj način što gotovo 7 od 10 vjeruje da se korupcija isplati. Dakle, u Crnoj Gori još uvijek postoji ta razorna kombinacija sklonosti ka korupciji i mogućnosti za korumpiranje. Samo je ova kriza, čini se smanjila tu priču, to su sada lična iskustva sa korupcijom. Prosto je prepolovljen broj ljudi kojima je tražen mito za odgovorajuće usluge i to je palo na jedva 5 posto svih stanovnika u toku godine. Pri tome, prepolovljen je broj onih koji su spremni da daju neki novac na manje od trećine", navodi profesor Zoran Stojiljković.

Smanjenu spremnost za podmićivanje,profesor Stojiljković je protumačio porastom siromaštva, odnosno nedostatkom novca koji bi se mogao dati u te svrhe, ali i crnogorskim mentalitetom koji prednost nad novcem daje rođačkim i prijateljskim vezama.

Šampioni korupcije u Crnoj Gori, prema ovom istraživanju, su: sudstvo, carina, političke partije i Vlada, dok su najmanje korumpirane oblasti medija, sporta, kulture.

Blagi rast povjerenja su na neki način ostvarile NVO, dok sa druge strane imate jedan snažan pad povjerenja u državne institucije.

Direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović je javnost upoznao i sa odgovorima na pitanje u vezi sa povjerenjem u državne institucije koje drastično padaju na ovoj skali dok su, što je po ocjeni autora istraživanja jedinstveno za Crnu Goru, nevladine organizacije izbile na sam vrh liste povjerenja građana.

"Blagi rast povjerenja su na neki način ostvarile NVO koje su izbile na prvu poziciju, dok sa druge strane imate jedan snažan pad povjerenja u državne institucije. Na primjer,. predsjednik Vlade bilježi pad od minus 15, skupština od minus 14, predsjednik skupštine minus 14, pa predsjednik Crne Gore minus 11 posto. To su prilično zabrinjavajući pokazatelji i pretpostavljamo da su u direktnoj korelaciji sa teškom ekonomsko socijalnom situacijom u Crnoj Gori. NVO imaju najveće povjerenje građana, obrazovni sistem, vojska je na nekom stabilnom nivou u odnosu na prethodno istraživanje", kaže Vujović.

Krtike antikorupcijskim institucijama

Istraživači su naročitu pažnju obratili na stepen povjerenja građana u ključne antikorupcijske institucije u Crnoj Gori.

"Građani su bili prilično kritični prema radu dvije ključne antikorupcijske institucije. Pitanje je glasilo – da li su, po vašem mišljenju ove dvije institucije nezavisne od političkih uticaja. Primijetićete da ogroman procenat građana smatra da su ove institucije pod političkom kontrolom vladajućih stranaka. Slično su odgovorili i na pitanje u čijem interesu rade ove institucije. U slučaju Uprave za antikorupcijsku inicijativu 41 odsto ispitanika smatra da oni donose odluke u skladu sa partijskim interesima. Nešto blaže su ocijenili rad Komisije za sprječavanje konflikta interesa, 37 odsto. Praktično identični rezultati", rekao je Zlatko Vujović.

Prema riječima profesora Zorana Stojiljkovića, najilustrativnije je oko čega su građani raspoloženi da učestvuju u koruptivnim aktima: 2009. godine preko polovine bi to radilo da dođe do posla ili ljekarske usluge, a sada postoje samo dvije stvari zbog koje bi više od petine građana učestvovalo u koruptivnim radnjama – kad se radi o zdravlju i poslu i tome se, eventualno, priključuje dobijanje stana.

"Sve ostalo je postalo incidentno i građani pokazju malu spremnost ili mogućnosti da učestvuju u koruptivnim aktima", rekao je on.

Konkretan cilj projekta, koji se realizuje uz podršku Evropske unije, je jačanje kapaciteta civilnog društva za doprinos u procesu pristupanja EU i unapređivanju državne politike u okviru Nacionalnog programa za integraciju.

Za realizaciju projekta zadužen je Evropski pokret u Crnoj Gori, dok su partneri u projektu CEMI i Institut Alternativa iz Podgorice, kao i Centar za ekonomski razvoj iz Sofije.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG