Dostupni linkovi

Zbog uniforme JNA preti mu zaplena imovine


Zoran Ristanović, fotografije uz tekst: Vlada Nikitović
Zoran Ristanović, fotografije uz tekst: Vlada Nikitović
Zbog toga što vojsci na vreme nije vratio uniformu koju je kao desetar JNA zadužio daleke 1982. godine, Zoran Ristanović iz Gornje Gorevnice kod Čačka mogao bi da ostane bez traktora.

Sudski izvršitelji zapleniće ovu mašinu ukoliko Ristanović ne plati oko 500 evra, na koliko je u međuvremenu narastao inicijalni dug od 4.570 dinara, po presudi Osnovnog suda u Čačku od pre 12 godina.

Uniformu JNA Ristanović je zadužio pre ravno 30 godina na vojnoj vežbi na Zlataru, a poslednji put ju je, prema vlastitim rečima, obukao 1985. godine. Nakon toga, kako kaže, nikada više nije dobio poziv za vojnu vežbu, niti za razduženje uniforme. Pa ipak, 2001. godine stiže mu presuda Osnovnog suda u Čačku da mora da plati 4.570 dinara, jer nije vratio vojnički komplet koji je navodno zadužio 1993. godine u Kruševcu.

"Pre možda dva meseca u kuću je došao izvršitelj i popisao traktor veliki, kaže treba da se plati to. Ja odem u sud da proverim, 2003. dat nalog za izvršenje. Međutim, od 2003. do 2012. godine niko nije dolazio da naplati taj dug, tako da je kamata narasla
Zoran Ristanović sa svojim traktorom
Zoran Ristanović sa svojim traktorom
na, kako je izvršitelj izračunao, čitavih 40 do 50 hiljada dinara. Znači, jedan dug koji je bio 4.570 dinara, niko ga nije pokretao od 2001. godine, tek su ga pokrenuli pre dva meseca", kaže Ristanović.

On i dalje ne može da poveruje da mu se sve ovo događa zbog komada tkanine koji se na pijacama i otpadima može kupiti za 2.000 dinara i situaciju u kojoj se nalazi pokušava da sagleda kao nečiju neslanu šalu. Uz podsećanje da se tokom rata devedesetih iz vojnih magacina iznosila i na crnom tržištu prodavala roba vredna desetine hiljada evra, Ristanović kaže da će on verovatno biti jedini bivši vojnik JNA koji će platiti kaznu zbog toga što nije vratio uniformu.

"Ja sam u životu naučio i da gubim i da dobijam. To, na kraju, nije ni neka para. To se nađe na pijaci za 1.500 do 2.000 dinara da se kupi, ta vojna uniforma. Možda sam zadužio, možda i nisam, vreme je učinilo svoje. Uopšte ne bežim od plaćanja, samo se pitam šta se radilo 12 godina na mom slučaju. Mogao je neko da dođe odmah da mi kaže da to mora da se plati, a ne da čeka 12 godina", navodi on.

Postupak protiv Zorana Ristanovića pokrenut je, inače, po tužbi Direkcije za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane u Nišu. U tužbi se navodi da je Ristanović kao vojni obveznik od vojske 8. maja 1993. godine zadužio uniformu koju je, citat, trebalo da čuva kao dobar domaćin i da je vrati po pozivu vojnih organa, kraj citata.

U Osnovnom sudu u Čačku rečeno nam je da u elektronskoj arhivi ne postoji predmet zaveden na ime Zoran Ristanović i da je ta dokumentacija verovatno pohranjena u depoima suda.
XS
SM
MD
LG