Dostupni linkovi

Zbog topljenja snijega se izlile rijeke, olujni vjetar nosio krovove


Krov banjalučkog Pravnog fakulteta
Krov banjalučkog Pravnog fakulteta

Naglo topljenje snijega u protekla 24 časa uzrokovalo je izlivanja rječica i potoka pogotovo u sjeverozapadnom dijelu BiH, a olujni udari vjetra doveli su do prekida isporuke električne energije u pojedinim opštinama. Olujni vjetar je najteže u ponedjeljak naveče pogodio Banjaluku.

Malo šta može dočarati šta se sve dešavalo na ulicama tog grada. Olujni vjetar nosio je smeće, kidao drveće i krovove. Koliko je snažan vjetar bio dovoljno je reći da je odnio kompletan krov banjalučkog Pravnog fakulteta. O pričinjenoj materijalnoj šteti još je rano govoriti. Stradalo je i dosta automobila, medju kojima i četvorotočkaš Dragana Savića.

Krov automobila Dragana Savića
Krov automobila Dragana Savića

“Sinoćnje nevrijeme je zaista nešto što se dugo nije vidjelo na ovim prostorima, barem ja ne pamtim i do sada nisam imao nikakve štete. Međutim, sinoć je dizalo krovove i dio jednog krova je pao meni na automobile i pričinio priličnu štetu. Ne znam šta ću dalje ali vidjećemo nekako to da se sredi. Bilo bi dobro da postoji neki fond za takve situacije”, priča Savić.

No, uz vjetar dodatnu tenziju izazvalo je i naglo topljenje snijega.

“Na teritoriji Banjaluke rječica Dragočajka naglo je porasla u toku prošle noći i zaplavila nekoliko dvorišta. Intervenisali su civilna zaštita, vatrogasci i građani. Većeg izlijevanja nije bilo. Voda se povukla u korito. Banjalučki vatrogasci su imali 16 intervencija, većinom uklanjanja stabala koje je oborio vjetar. Uočljiva je šteta na nekoliko krovova”, kaže portparol Uprave civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović.

Olujni vjetar i topljenje snijega zadali probleme i u još nekoliko opština. U Unsko-sanskom kantonu oluja je rušila stabla, kontejnere i semafore a prevrtana su i vozila. Vatrogasne jedinice su imale deset intervencija, a srećom nisu zabilježene veće materijalne štete.

Pojedini dijelovi Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta ostali bez napajanja električnom energijom, U Milićima, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu i Sokocu vatrogasci su ugasili pet požara koji su pričinili štetu. Zbog vjetra u Han Pijesku, Višegradu, Rogatici, Foči, Kalinoviku, Palama, Sokocu i pojedinim dijelovima oko Banjaluke došlo je do prekida na elektrovodovima. U Opštini Prnjavor pod vodom se našlo nekoliko objekata, a voda je prekinula i saobraćajni pravac na magistralnom putu ka Banjaluci. No situacija se popravlja, kaže šef Štaba za krizne situacije u Prnjavoru Zdenko Tupajić: “Putna komunikacija prema Banjaluci prohodna je i to jednom saobraćajnom trakom. Isto tako prema Srpcu i Čelincu, saobraćaj se odvija otežano.”

Na području Tuzlanskog kantona još oko 4.000 domaćinstava i privrednih subjekata čeka na dolazak struje nakon nevremena u ponedjeljak.

Zbog mogućeg rasta vodostaja u pripravnosti su i u Novom Gradu, Prijedoru te ostalim opštinama koje su već imale loše iskustvo sa poplavama. Za sada nigdje nisu premašene redovne kote odbrane od poplava.

XS
SM
MD
LG