Dostupni linkovi

Hrvatska: Policija pratila glavnog tužitelja i novinare


Mladen Bajić
Mladen Bajić
Jedne hrvatske dnevne novine objavile su ekskluzivnu vijest da je policija prošle godine pred izbore tajno pratila glavnog tužitelja i osam novinara, i to po nalogu tadašnjeg ministra, a sadašnjeg šefa oporbenog HDZ- Tomislava Karamarka.

Vladajuća stranka i praćeni novinari kažu da se radi o zloupotrebi policije za račun HDZ-a, policija kaže kako su se potpuno zakonito bavili curenjem tajnih podataka u medije, a medijski stručnjaci upozoravaju da novinari ne smiju postati dio policijsko-političko-špijunskih interesnih mreža.

Riječki dnevnik „Novi list“ objavio je ekskluzivno kako je sredinom prošle godine policija tajno pratila glavnog državnog odvjetnika (glavnog tužitelja) Mladena Bajića i osam novinara po nalogu tadašnjeg ravnatelja policije Olivera Grbića, i da im je formalni povod bio istraga o protuzakonitom obljavljivanju iskaza iz – po zakonu – tajne istrage protiv Ive Sanadera i HDZ-a u slučaju korupcije preko marketinške agencije Fimi-media. Novinar Danko Radaljac koji je ovo objavio za RSE kaže kako je duboko uvjeren da je ta obrada bila više političkog, nego pravosudno-policijskog karaktera.

„Treba znati kontekst: to se sve događa pred izbore, kada glavni državni odvjetnik i USKOK provode istragu Fimi medie nad HDZ-om i Sanaderom, a ministarstvo unutarnjih poslova koje je pod kontrolom HDZ-a nalaže praćenje tog istog glavnog državnog odvjetnika.“

Bivši ravnatelj Grbić, koji je nakon dolaska nove vlasti lijevog centra smijenjen, kaže kako nije potpisao nikakav nalog o uhođenju državnog odvjetnika i novinara.

„Policija je u to vrijeme provodila mjere kako bi utvrdila tko medijima odaje podatke iz tajnih istraga. U šest mjeseci istrage u cijelosti je iscurilo 20 tzv. uskočkih, dakle tajnih iskaza, što je bilo evidentno kršenje zakona,“ kazao je Grbić za jedan portal, dodavši kako je sve rađeno po Zakonu o policijskim ovlastima.

To je potvdila i policija u posebnom priopćenju u kojem naglašava kako je prošle godine istraživano curenje podataka iz tajnih istraga u medije, ali da konkretno za Bajića nije izdan nikakav nalog.

Novinari koji su objavljivali iskaze iz tajne istrage i bili predmet policijskog praćenja tvrde da je to praćenje nezakonito.

„Kada sam dobio informaciju da sam praćen, jedna od prvih stvari koja mi je pala na pamet bila je – koga bih mogao tu tužiti, da li se može tužiti instituciju ili osobno Olivera Grbića koji je naložio to praćenje“, kaže novinar „Večernjeg lista“ Josip Bohutinski.

Vladajući socijaldemokrati tvrde da je to dokaz da je HDZ nezakonito koristio represivni aparat u vlastitom stranačkom interesu.

„Stvar treba temeljito istražiti, jer ako je to istina, Oliver Grbić to nije radio na svoju ruku, nije radio bez znanja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova koji ga je na tu dužnost i doveo, znači – bez znanja Tomislava Karamarka“, kaže socijaldemokratski potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Čedo Prodanović i Ivo Sanader
Čedo Prodanović i Ivo Sanader
Podsjetimo, tadašnji ministar unutarnjih poslova Karamarko sada je šef HDZ-a.
Sanaderov branitelj Čedo Prodanović za RSE kaže kako već dulje vrijeme upozorava da tajne informacije cure iz Državnog odvjetništva, odnosno iz njegovog odjela za korupciju i organizirani kriminal USKOK, a da je USKOK tada radio predstavu pozivajući novinare da im otkriju izvor informacija.

„Dakle igrala se otprilike ovakva igra: ja ti dam informaciju, a onda te pitam – tko ti ju je dao?! I kada se novinari, ovi teški „istraživači“ koji su te dokumente dobijali na kavi u USKOK-u pozovu na svetost zaštite izvora informacija, onda je stvar gotova i zaključena. Dakle, mi smo tvrdili da je to jedan stil rada koji je nedopušten i da se na taj način vrši permanentan pritisak i na sudske organe.“

A ova vijest da se policija bavila curenjem tajnih podataka daje nam za pravo, kaže Prodanović.

Dugogodišnji sveučilišni predavač etike u novinarstvu Stjepan Malović ovim povodom za RSE kaže kako je opće mjesto u našoj kulturi da se i u prošlom i sadašnjem sustavu prisluškuje novinare, a kada se tako nešto otkrije svi to proglašavaju nečim nedozvoljivim i groznim.

„I zaista – to je nedozvoljivo! Međutim, mi moramo i u ovakvim trenucima malo stati na loptu i kazati da novinarstvo danas nije bezgrešno i da se novinarstvo danas koristi različitim metodama i da postaje dio tih policijsko-špijunsko-političko-interesnih itd mreža, i da onda više ne govorimo o onom čistom, pravom novinarstvu, nego govorimo o nečemu što je postala jedna devijantna pojava.“

Na sreću, to nije slučaj samo u Hrvatskoj, podsjeća profesor Malović.

„Mi smo svjedoci da se u cijelom svijetu preispituje uloga novinara i uloga medija i njihovo prelaženje nekih osnovnih profesionalnih granica. Ovaj bi slučaj trebalo razmatrati i u ovom kontekstu, a ne povoditi se samo za našim lokalnim ili aktualnim političkim situacijama.“
XS
SM
MD
LG