Dostupni linkovi

Završene predraspravne konferencije uoči suđenja Mladiću


Ratko Mladić u sudnici
Ratko Mladić u sudnici
Na Haškom sudu je protekli tjedan održana zadnja u nizu predraspravnih konferencija pred početak suđenja bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Na njoj je obrana optuženog za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini, ponovno zatražila odgodu suđenja koje bi trebalo započeti polovicom ovog mjeseca. No predraspravni sudac napomenuo je kako se ostaje pri planu.

„Kako sada stvari stoje suđenje počinje 16. svibnja ove godine“, izjavio je predraspravni sudac Alphons Orie, napominjući kako sudsko vijeće još razmatra zahtjev obrane za odgodom suđenja za 90 dana od zadnjeg objavljivanja tužiteljstva.

„Mi smatramo da se uvodna riječ tužilaštva očekuje za 16. maja i da će se nastaviti 17. maja, te sa radom prekidamo, kako sada stvari stoje, do 16. maja, u sudnici u vrijeme koje će biti navedeno od strane tajništva u dogledno vrijeme“, rekao je Orie.

Mladićev branitelj Branko Lukić i ovaj se put požalio na sporo objavljivanje pojedinih dokumenata od strane tužiteljstva, koje je završeno tek krajem prošlog mjeseca. Pritom je Lukić naglasio kako obrana neće imati dovoljno vremena da se pripremi za unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe, što bi moglo negativno utjecati na pravičnost postupka:

„To bi značilo da se obrana našla u situaciji u kojoj je oštećena ako bi se u maju počelo sa suđenjem s obzirom da ne samo što ti dokumenti nisu bili objelodanjeni, mi nismo imali vremena da ih proučimo, da ih pročitamo, da se pripremimo za unakrsno ispitivanje pojedinih svjedoka. Ništa od toga se ne može napraviti u kratkom vremenu“, ustvrdio je Lukić.

I ovaj put je Mladić zatražio da ga sudsko vijeće sasluša u vezi sa njegovim problemima u pripremi za suđenje i uvijetima u pritvoru.

No, sudac Orie je prvi put preskočio polemiku s optuženim napominjući kako se na predraspravnoj konferenciji ne raspravlja o tim pitanjima. To je prema izrečenoj psovci naljutilo Mladića.

Uvodna riječ tužiteljstva počinje za deset dana, a do tada će suci odlučiti hoće li optužba početi odmah s izvođenjem svojih svjedoka, ili će se to odgoditi za 90 dana, po zahtjevu obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG