Dostupni linkovi

Završne poruke pred lokalne izbore u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija, izbori u Crnoj Gori 2010. godine
U Crnoj Gori u ponoć počinje izborna tišina koja će trajati do kraja izbornog dana u nedjelju kada će se održati lokalni izbori u 12 gradova uključujući i Podgoricu.

Dosadašnja kampanja bila je veoma oštra, jer po mnogima od rezultata predstojećih izbora zavisiće i buduća politička mapa Crne Gore.

Izbori 25.maja se održavaju u Baru, Podgorici, Kolašinu, Danilovgradu, Plužinama, Šavniku,Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Plavu i Gusinju, kao i u dvije gradske opštine Tuzi i Golubovci. Ključna politička borba se vodi za Glavni grad, a glavni konkurenti su koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista, Demokratski front, Socijalistička narodna partija i koalicija Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore.

Gotovo svi politički konkurenti su ocjenili tokom kampanje da su ovi lokalni izbori presudni za dalje političke odnose i političku budućnost Crne Gore. Čak se čula i teza da su lokalni izbori, poslije referenduma o nezavisnosti, najvažnija politička trka.

Zbog toga su se u ovoj kampanji mogle čuti oštre međusobne optužbe konkurenata, među kojima su one o sprezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom, izdaji države.

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na završnom skupu u Podgorici o svojim političkim protivnicima:

“Podgorica odlučuje između toga hoće li slijediti put četničkog vojvode ili viziju evropskog razvoja. Zato sam ubijeđen da je Podgorica nesumnjivo odlučila.“


Slavoljub Stijepović
Slavoljub Stijepović
Slična je bila retorika i DPS-ovog kandidata za gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića:

“Biće to ne pobjeda, nego trijumf nad njima koji dijele Podgoricu i Crnu Goru, koji bi neznalačkim programima i politikanstvom da odvuku Podgoricu nazad.“

Demokratski front najavljuje da će ovi izbori biti prekretnica u kojoj će biti zaustavljena dvoipodecenijska vladavina jedne partije:

“Urušiće se truli, mafijaški režim Mila Đukanovića“ poručio je Branko Radulović iz Demokratskog fronta.

Kandidat za gradonačelnika Demokratskog fronta Miodrag Lekić najavljuje da će biti pokrenuta odgovornost najviših državnih funkcionera:

“Dolazi vrijeme računa, dolazi vrijeme bilansa, dolazi vrijeme pravne države i mnogi su u velikom strahu od suočavanja sa pravnom državom.“

I predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je na završnom skupu svoje partije je uputio oštru poruku DPS-u svom koalicionom partneru na državnom nivou, da će se na izborima okončati dominacija te partije i dosadašnja nedodirljivost:

“Oni koji misle da se mogu načinima iz 90-tih ponašati u 2014. godini, ti će odgovarati 26. i 27. i poslije toga zbog svega što su činjeli. To vam obećavam sa ovog mjesta. Ne može biti evropske Crne Gore bez reda i zakona i đe ima nedodirljivih. To nije evropska Crna Gora“, poručuje Krivokapić.

Darko Pajović
Darko Pajović
“Imate opciju koja zna i gdje je i šta je i šta treba poštovati i šta je vrijednost i zna da se patriotizam ne mjeri milionima koje treba staviti u svoj džep. To je koalicija Evropsko lice Podgorice“, istakao je Darko Pajović predsjednik Pozitivne.

Kandidat za gradonačelnika Podgorice ispred koalicije SDP-Pozitivna, profesor Dragan Bogojević je najavio oslobađanje institucija:

“Želimo da oslobodimo instituciej i administraciju od partijskih kadrova kojima je jedina preporuka bespogovorna poslušnost i lojalnost partiji.“


Socijalistička narodna partija takođe vjeruje u svoju pobjedu i novi početak u političkim odnosima. To su saopštili kandidat za gradonačelnika Aleksa Bečić i predsejdnik stranke Srđan Milić:

“Svi će biti svjesni da je 25. maj 2014. godine novi veliki datum u našoj istoriji koji je označio početak ozdravljenja Podgorice i Crne Gore“, rekao je kandidat SNP za gradonačelnika Aleksa Bečić.

“Zdravstvuj Podgorico i neka ti je srećna pobjeda SNP Crne Gore.”

Izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će u 12 crnogorskih opština i dvije gradske opštine biti održani u nedjelju, počeće u ponoć. Izbornoj tišini će prethoditi sučeljvanje trojice kandidata za gradonačelnika Podgorice, dok je četvrti kandidat iz Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović iznenada otkazao svoj dolazak pod obrazloženjem da uslovi debate nisu precizni. Otkazivanje učešća Stijepovića su ostale partije, koje učestvuju na izborima su ocjenile bježanjem od ukrštanja argumenata.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG