Dostupni linkovi

Desna stranka Zavetnici najavila koaliciju sa vlašću na izborima u Beogradu


Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević, 11. jun 2019.
Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević, 11. jun 2019.

Predsednica desno orijentisane stranke Zavetnici, koja je na proteklim izborima u Srbiji nastupala kao opozicija, izjavila je da je rukovodstvo partije odlučilo na predstojećim beogradskim izborima nastupi u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

Milica Đurđević Stamenkovski je za televiziju Pink 1. aprila rekla da će oni zajedno inicirati projekat "sabiranja državotvornih snaga" i da će raditi na "nacionalnoj konsolidaciji".

Ponavljanje lokalnih izbora u Beogradu najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Zavetnici su na izbore 17. decembra 2023. izašli u koaliciji sa opozicionim desnim pokretom Dveri.

Njihova lista "Nacionalno okupljanje", sa 2,76 odsto osvojenih glasova, nije prešla cenzus.

Koalicija je prestala da postoji dve nedelje nakon izbora.

"Ne stojimo više iza izjava pojedinih stranaka članica bivše koalicije", saopštio je tada pokret Dveri.

Aleksandar Vučić, nekadašnji predsednik Srpske napredne stranke i aktuelni predsednik Srbije, 31. decembra je izjavio je da je predsednica Zavetnika "talentovana političarka" i da bi voleo da je vidi u redovima Srpske napredne stranke.

Milica Đurđević Stamenkovski je odgovorila da nije bilo razgovora o njenom prelasku u vladajuću partiju, ali da Vučićevu pohvalu doživljava kao priznanje za "odgovornu državotvornu politiku" Zavetnika.

Brnabić: Želimo najširu moguću koaliciju

Predsednica Skupštine Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je da ta partija želi najširu moguću koaliciju za predstojeće beogradske izbore.

Ona je tako za televiziju Prva odgovorila na pitanje o najavi da će Zavetnici biti u koaliciji sa Naprednjacima i Socijalistima.

Najveće opozicione koalicije "Srbije protiv nasilja" i "NADA" saopštile su 1. aprila da sa predstavnicima vlasti nije postignut dogovor o izbornim uslovima uoči novog glasanja u Beogradu.

Oni su naveli da su vlastima dali rok do srede, 3. aprila, da se izjasne da li će prihvatiti uslove za, kako su naveli, fer izbore.

Misija ODIHR-a ocenila je u izveštaju o izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra da uslovi nisu bili ravnopravni za sve, jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U izveštaju je navedeno i da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Takođe, navedeno je i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Vlast je negirala navode o neregularnostima, ali je najavila ispunjavanje preporuka ODIHR-a.

XS
SM
MD
LG