Dostupni linkovi

Umiranje kulture u BiH: Zatvoren Zemaljski muzej u Sarajevu


Protesti protiv zatvaranja Zemlajskog muzeja u BiH
Protesti protiv zatvaranja Zemlajskog muzeja u BiH
Vrata Zemaljskog muzeja BiH, nakon 124 godine postojanja u četvrtak su zatvorena za javnost. Zakovane su daske na vratima vodećeg kulturnog centra Bosne i Hercegovine, zbog nebrige vlasti.

“Nakon 124 godine postojanja institucije i sto godina od kada je ova zgrada otvorena za javnost, zahvaljujući potpunoj nebrizi i nezainteresiranosti vlasti, pogotovo onih političkih opcija koje se, deklarativno, ali isključivo deklarativno bore, prinuđeni smo na ovakav čin. Želim jasno da kažem da ovo nije nikakav trik, i da ova institucija neće biti danas zatvorena, a u naredni četvrtak otvorena. Dok se nešto radiklno ne promjeni, sigurno neće biti otvorena”, rekao je prilikom zatvaranja direktor Zemljskog muzeja Adnan Busuladžić.

Etnolog Marica Filipović kaže da trinaest mjeseci uposlenici nisu primili platu, niti su im uplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

“Ja mislim da je ogromna šteta za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo ne govorim zato što sam uposlenik, nego prije svega kao etnolog, jer znam šta zatvaranje znači za muzejske predmete, znam šta to znači za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Bosne i Hercegovine”, istakla je Filipovićeva.

Radikalne mjere tokom protesta protiv zatvaranja najznačajnije kulturne institucije u BiH, poduzeli su članovi “Antidejton grupe”. Vezali su se za stub i nisu htjeli izići, kada je došao momenat zatvaranja muzeja.

"Tražimo odgodu zatvaranja ove institucije na dva mjeseca i u tom periodu tražimo da se donese zakon kojim će biti regulisan status svih kulturnih institucija", rekao je jedan od članova ove grupe.

Svoj protest zbog zatvaranja istitucije iskazat će i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, koji organizuju studentski pohod na muzej tokom poslijepodnevnih sati.

“Mi podržavamo uposlenike Muzeja. Želimo da vlastima skernemo pažnju na ovaj problem. Ovo nije dobra reklama za političke partije pred izbore”, istakao je Ahmed Nurković, predstvanik SPUS-a.
XS
SM
MD
LG