Dostupni linkovi

Zatvor u Foči spreman, očekuju se zahtjevi za smještaj osuđenika


Ilustracija
Ilustracija
Početkom juna otvoreno je Posebno odjeljenje zatvora u Foči u kojem će biti smješteni zatvorenici osuđeni za ratni zločin i druga teška krivična djela.

Za izgradnju Posebnog odjeljenja potrošeno je više od tri miliona maraka, kako bi se okončali radovi na 58 ćelija u kojima će boraviti osuđenici koji se ne mogu uklopiti u kolektivno izdržavanje kazne, ili predstavljaju prijetnju po ostale osuđenike.

No, još uvijek nema zahtjeva za smještaj u ovaj posebni odjel, urađen, kako kaže ministar Pravde RS Džerard Selman, po evropskim standardima.
Golijanin: Lica koja budu tu smještena biće potpuno izdvojena, nema kolektivnog izdržavanja kazne, nema druženja, šetnja se obavlja isključivo samostalno.

«Samim tim i normativni kati koji regulišu rad tog odjeljenja su usaglašeni i mi smo u posljednjoj kontroli dobili najviše ocjene od predstavnika Evropske komisije», navodi Selman.

Posebno odjeljenje zatvora u Foči, kazao je Selman, biće najstrožije i najbolje čuvan zatvor u BiH. Ćelije u ovom Posebnom odjeljenju su jednokrevetne, sa 24-tverosatnim videonadzorom. Uprava Odjeljenja će moći, u zavisnosti od mjera koje se primjenjuju, u svakoj ćeliji posebno isključivati električnu energiju i vodu, kaže direktor Kazneno popravnog zavoda Foča Siniša Golijanin.

«Ta lica koja budu tu smještena biće potpuno izdvojena, nema kolektivnog izdržavanja kazne, nema druženja, šetnja se obavlja isključivo samostalno. Jednostavno, to je individualno izdržavanje kazne», objašnjava Golijanin.

Nedoumice i troškovi

No, zahtjeva za prebacivanje zatvorenika u ovaj zatvor još nema, a ministar Selman kaže kako će se i to uskoro promijeniti kada se napravi dopuna ugovora između ministarstava pravde BiH i RS-a, a prema kojem će i osuđenici Suda BiH izdržavati kazne u ovom novoizgrađenom odjeljenju zatvora u Foči.
Džerard Selman, foto: www.24sata.info

«Imamo nedoumica sa osuđenicima Suda BiH pošto će Ministarstvo pravde BiH davati jedan takav zahtjev za upućivanje lica, a ja kao resorni ministar ću donositi posebno rješenje, tako da ćemo mi na osnov u ugovora koji već imamo sa Ministrastvom pravde BiH i taj dio dograditi», kaže Selman.

No, u Ministarstvu pravde BiH kažu ukoliko na snazi ostane ista cijena za smještaj osuđenika kao što je i u ostalim zatvorima, nema potrebe raditi dopunu ugovora. Ministarstvo pravde BiH za jedan dan boravka osuđenika Suda BiH smještenog u zatvorima sada plaća 48 maraka, napominje Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH za izvršenje krivičnih sankcija.

«Ukoliko Ministarstvo pravde RS bude smatralo da taj odjel uslovljava veće troškove, tada bi Ministarstvo pravde RS trebalo da se obrati Ministarstvu pravde BiH za dopunu ugovora u pogledu eventualne korekcije cijene za smještaj visoko rizičnih osoba u tom odjeljenju. Pošto se ugovor godišnje potpisuje, postojeći ugovor je na snazi, Ministarstvo pravde BiH uredno izvršava svoje finansijske obaveze, tako da nema smetnji da, ukoliko nadležna služba tretmana navedenog zavoda ocijeni za određene osobe da je potrebno da se smjeste u odjel za visoko rizične osobe, u takvim okolnostima se i zatvorenik Suda BiH može pod takvim zakonskim i podzakonskim uslovima smjestiti u navedeni odjel», kaže on.

Cijena smještaja osuđenih lica Suda BiH u novom odjeljenju zatvora u Foči, kazao je Selman, do kraja ove godine ostat će ista. Međutim, kasnije, najavio je ministar pravde RS-a, morat će se revidirati ugovor o služenju kazni u “redovnim i u ovom posebnom zatvoru” jer su materijalni troškovi smještaja u stalnom porastu.

Sada je zatvor spreman, a od Suda BiH očekuju se i prvi zahtjevi za smještaj osuđenika koji se ne mogu uklopiti u kolektivno izdržavanje kazne, ili predstavljaju prijetnju po ostale osuđenike.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG