Dostupni linkovi

Zatražena najstroža kazna za optužene u slučaju Taton


Početak suđenja za ubistvo Brisa Tatona, Beograd 21. april 2010. Foto: Vesna Anđić
Početak suđenja za ubistvo Brisa Tatona, Beograd 21. april 2010. Foto: Vesna Anđić
Iznošenjem završnih reči tužilaštva i odbrane privodi se kraju suđenje četrnaestorici navijača Patrizana zbog brutalnog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda 17. septembra 2009. Tužilac traži maksimalnu kaznu do 40 godina. Završnicu suđenja prate i roditelji nastradalog francuskog navijača.

Tužilac Gordana Janićijević je završenoj reči rekla kako je dokazano da su optuženi, njih dvanaest na optuženičkoj klupi i dvojica u bekstvu, analizom izvedenih dokaza izvršili teško krivično delo ubistva i zatražila kaznu primerenu težini učninjenog krivičnog dela. Optuženima preti kazna zatvora do 40 godina.

Punomoćnik porodice Taton advokat Slobodan Ružić je zatražio je najstrožu kaznu primerenu krivičnoj odgovornosti i društvenoj opasnosti koja se ovakvim delima šalju.
Ružić: Nadam da će presuda - očekujem osuđujuću presudu, učiniti nešto da se ovakve strašne stvari na ulicama Beograda nikada više ne dogode.

„Ja sam istakao u mojoj završnoj reči kako je izuzetno težak zadatak na sudu da utvrdi od ovih okrivljenih ko je šta tamo uradio. Ko je kriv za krivično delo ubistva? Da li za delo teškog ubistva ili nekog drugo krivično delo. Smatram da je to izuzetno težak zadatak. Takođe sam istakao ono što je za mene posebno bitno kao nekoga iz ove zemlje i ovog grada, da se nadam da će presuda - očekujem osuđujuću presudu, učiniti nešto da se ovakve strašne stvari na ulicama Beograda nikada više ne dogode”, kaže advokat Slobodan Ružić.

U ime porodice Taton advokat je zatražio je imovinski zatev za obeštećenje u visini od po 100 hiljada evra za oca i majku pokojnog Brisa Tatona.

Završnoj reči su prisustvovali i roditelji pokojnog Brisa - Suzan i Alen Taton. U veoma emotovnim obraćanju sudu majka Suzan Taton je rekla - da im ljudska pravda ne može vratiti njihovog sina, ali da od suda očekuje „da učini sve da oni koji su optuženi, a koji su učestvovali u tom vandalskom činu plate za život koji su uzeli”.

Pošto je sudnica bila premala za sve zainteresovana pa i novinare, Slobodan Ružić je preneo reči sa obraćanja Suzan Taton sudu:

„Majka se obratila sa jednom potresnom izjavom. Najpre je govorila u svoje ime svoje porodice i svog supruga i ostalih članova porodice a potom je pročitala i pismo sestre Brisa Tatona koje je bilo izuzetno potresno. Oni kažu da očekuju od suda da osudi sve optužene zbog toga što su učestvovali u svemu tome. Za njih čak nije bitno ko je tu šta radio, za njih je bitno da su ti mladi ljudi koji su se okupili i nošeni idejom mržnje i besa da svako od njih podnese odgovarajuću krivicu za to”, preneo je Ružić.

Izostanak moralne preobrazbe


Gotovo svi optuženi su tokom sudskog procesa negirali učešće u brutalnom prebijanju Tatona, koji je 12 dana posle napada, preminuo u Kliničkom centru Srbije. U bekstvu su Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su označeni kao organizatori prebijanja francuskog navijača.

Advokatica jednog od optuženih Ivana Grkovića, Zora Dobričanin i dalje tvrdi da sud nije najbolje utvrdio činjenični dokaz o dešavanjima kobnog 17. septembra 2009 godine.

„Po mom mišljenju jedan praktično loš scenario za koje tužilac ne navodi izvore. Dakle, tužilac priča neku priču, ali ta priča nema oslonca u spisima predmetima, dokazima. Takođe smatram da smo se pošteno izbrukali pred svetom povodom ovog postupka, jer je od samog početka vođen veoma traljavo”, konstatuje Zora Dobričanin.

(Fotogalerija: Beograd odaje počast Brisu Tatonu, oktobar 2009)


Brutalno premlaćivanje i smrt francuskog navijača u javnosti je izazvala ogorčenje i javne proteste. I pored početne sudske trapavosti ovaj proces će za srpske uslove relativno brzo dobiti epilog.

Međutim i dalje je prisutno pitanje koliko je i šta potrebno uraditi da srbijansko društvo u potpunosti odbaci i suzbije ekstremizam.

„Naravno da je zgražavanje jasna stvar. Meni se čini da ukupni izostanak moralne preobrazbe društva posle Miloševićevog pada takav i toliko da zapravo pravosuđe nije dovoljno. Ali i dalje nemam utisak da je to do te mere utemeljeno u ukupnom društvenom životu da je moguće očekivati da se tako nešto više nikada ne ponovi. Nažalost, moram da kažem da nije zamisliv i ponovni slučaj takve vrste”,
kaže poznati reditelj Gorčin Stojanović.

Suđenje grupi Partizanovih navijača počelo je sredinom juna 2010. godine i za šest meseci okončan je glavni pretres na kojem su, pored oko 100 svedoka, saslušana i dva svedoka pod zaštitom kao i navijači francuskog Tuluza.

Završna reč zakazana je za sredu, posle čega će sud u roku od tri dana zakazati izricanje prvostepene presude.
XS
SM
MD
LG