Dostupni linkovi

Zatražena i međunarodna pomoć zbog požara


Požar na Ruištu kod Mostara
U BiH požari i dalje haraju. Na terenu je posebno teška situacija na području Mostara, Konjica i Kneževa. Za sva ova područja upućen je zahtjev za međunarodnu pomoć.

Situacija na područjima u Hercegovini u petak je znatno stabilnija, pogotovo u rejonu Staro Slano kod Trebinja. Vatra je u noći sa četvrtka na petak prijetila da zapali kuće.

Situacija na požarištima na području općine Bratunac se stabilizira, aktivan je još jedino šumski požar u mjesnoj zajednici Tegare. U Bratuncu je u petak djelovao i helikopter EUFOR-a.

U općinama Ljubinje i Berkovići aktivni su stari i novi požari, dok u Gacku na planini Bjelasici vatra plamti već nekoliko dana.

U federalnoj Upravi civilne zaštite zaštite istakli su da još nema elemenata za proglašenje stanja prirodne nesreće na području Federacije, budući da je takvo stanje proglašeno samo na području jedne općine - u Konjicu, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ruski helikopter koji bi trebao pomoći u gašenju požara još nije stigao u BiH zbog administrativnih problema. Potrebno je osigurati 100.000 KM za gorivo, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG