Dostupni linkovi

Zatočavanje u školama prije smaknuća


Snimak pronađenih čahura na mjestu egzekucije prikazan u Hagu, 30. siječanj 2012.
Snimak pronađenih čahura na mjestu egzekucije prikazan u Hagu, 30. siječanj 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je višednevnim svjedočenjem Jean Rene Rueza, vođe istražiteljskog tima haškog tužiteljstva u vezi masovnih grobnica i mjesta pogubljenja muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti nakon što je Vojska Republike Srpske ušla u zaštićenu zonu Srebrenica 11.srpnja 1995. godine.

Na stotinama fotografija koje prikazuju mjesta pogubljenja te naknadnu istragu istražitelja, prikazane su i brojne škole gdje su zatočenici prethodno držani i zlostavljani, a negdje i ubijani. Škole u Ročevićima, Orahovcu, Petkovcu, Kuli.....samo su neke od spomenutih lokacija napravljenih za edukaciju mladih naraštaja, a koje su iskorištene u procesu najvećeg masovnog ubijanja na području Europe nakon Drugog svjetskog rata.
Snimak škole u Petkovcu
Snimak škole u Petkovcu

Istražitelj Ruez povezivao je prikazana mjesta zatočenja te zatim mjesta masovnih pogubljenja, poput farme Branjevo – sa svjedočenjem preživjelih ili svjedoka insajdera iz Vojske Republike Srpske koji su priznali zločin.

„Počeli smo od izjave Dražena Erdemovića, nakon što je prebačen u Den Haag iz Srbije. On nam je opisao tu farmu, na kojoj su on i još neki drugi vršili egzekuciju zarobljenika od 10 ujutro do 3 popodne 16.srpnja 1995.godine“, prisjetio se svjedok.

(Istraga ubijanja na farmi Branjevo)


Opisujući načine otkrivanja mjesta egzekucija, potkrijepljujući to, osim fotografijama i video snimcima, svjedok Ruez je, pronađene brojne čahure te dijelove ljudskih tijela – povezivao s opisima ubijanja od strane preživjelih koji su također dali iskaz haškim istražiteljima, a kasnije i sudu.

„Ovo su sve dijelovi ljudskih lubanja. A to je bilo vrlo interesantno budući da je jedan od svjedoka čuo kako jedan od ubojica kaže drugom da prestane pucati ljudima u glavu – zato što se mozak raspe i onda to poslije izvjesnog vremena počinje smrdjeti. A ovo su kosti pronađene na površini platoa“, povezao je jedan od nalaza sa svjedočenjem Ruez.
Jean Rene Ruez, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, 30. siječanj 2012.
Jean Rene Ruez, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, 30. siječanj 2012.

Nakon što tužiteljstvu opiše rekonstrukciju događaja nakon ulaska Vojske Republike Srpske u Srebrenicu, Rueza će u utorak naknadno ispitati optuženi Karadžić koji se tereti za genocid i ostale zločine po zapovjednoj odgovornosti.

Ovaj tjedan se očekuje i svjedočenje insajdera Dragana Todorovića, bivšeg logističara 10. diverzantskog odreda VRS-a čiji su pripadnici sudjelovali u egzekuciji zarobljenika na spomenutoj farmi Branjevo.

Potkraj radnog dana u ponedjeljak suđenje se nastavilo iskazom Vilijama Haglanda (William Haglund), američkog antropologa koji je od 1996. do 1998. godine vodio tim forenzičara uključenih u srebreničku istragu.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG