Dostupni linkovi

Zatamnjenje interneta: Vikipedia za, Tviter protiv


Džimi Vejls - osnivač Vikipedije
Džimi Vejls - osnivač Vikipedije
Vikipedia (Wikipedia) i još nekoliko sajtova nisu dostupni u sredu u znak protesta zbog najave američkog Kongresa da će usvojiti Zakone o borbi protiv onlajn piraterije (Stop Online Piracy Act - Sopa) i zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act - Pipa). Istovremeno, Tviter (Twitter) je odbio da učestvuje u ovoj akciji „zatamnjenja“ interneta.

Medijski magnat Rupert Mardok (Rupert Murdoch) podržava usvajanje ovih akata, dok se Bela kuća protivi ističući da bi time bila ugrožena sloboda na internetu.

Sajt na kome sami korisnici kreiraju vesti (Reddit) i blog „Boing Boing“ takođe učestvuje u protestu.

Osnivač Vikipedije Džimi Vejls (Jimmy Wales) kaže da pristalice o borbi protiv onlajn piraterije gledaju na opoziciju kao na ljude koji omogućavaju ili štite pirateriju.

„Međutim, nije suština u tome, već da je predlog pomenutog akta uopšten i loše napisan tako da će uticati na mnogo stvari, koje nemaju nikakve veze sa borbom protiv piraterije“, navodi Vejls.

Predlagači zakona u Predstavničkom domu Kongresa SAD ističu da je njegov cilj da se spreči odliv prihoda takozvanim „otpadničkim sajtovima“.
Jimmy Wales

Takođe, to bi omogućilo vlasnicima sadržaja koji su u opticaju na internetu, kao i američkim vlastima, da zahtevaju od sudova da ukinu sajtove za koje se utvrdi da se bave onlajn piraterijom.

Istovremeno, internet provajderi u SAD, pretraživači, procesori za elektronsko plaćanje i mreže za reklamiranje – bili bi sprečeni da posluju ili nude linkove stranim sajtovima koji su osumnjičeni za nezakonite aktivnosti.

Sličan zakon o zaštiti intelektualne svojine je u proceduri u američkom Senatu. Bela kuća je u subotu izdala saopštenja, kojim se u osnovi pruža podrška kritičarima pomenutih akata.

„Mada smatramo da je onlajn piraterija na stranim vebsajtovima ozbiljan problem koji zahteva ozbiljan zakonski odgovor, nećemo podržati akte kojima se umanjuje sloboda izražavanja, povećavaju rizici po bezbednost u sajber prostoru, ili podriva dinamičan, inovativni globalni internet“.

Podrška finansijerima Silikonske doline

Uprkos naznakama da bi predsednik Barak Obama mogao da uloži veto na ova dva zakona ukoliko ih Kongres usvoji, Vikipedija saopštava da se odlučila da na prvi veliki javni protest jer bi ovi akti „bili pogubni po slobodni i otvoreni Internet“.

Izvršni direktor Tvitera Dik Kostolo ocenio je da je „glupo zatvarati globalni biznis kao reakciju na pojedinačno pitanje koje se tiče nacionalne politike“.
Poruka Dika Kostola (Dick Costolo), izvršnog direktora Tvitera izazvala je polemike sa osnivačem Vikipedije Vejlsom. Kostolo ističe da su ova dva predloga „samo indikatori mnogo šireg problema.

Svuda u svetu vidimo uvođenje zakona u cilju borbe protiv piraterije i regulacije interneta na druge načine, koji štete njegovoj slobodi“.

Međutim, na pitanje da li će se Tviter pridružiti ovom protestu, Kostolo je izjavio da je „glupo zatvarati globalni biznis kao reakciju na pojedinačno pitanje koje se tiče nacionalne politike“.
Rupert Mardok

U „tviter konverzaciji“ sa Vejlsom, Kostolo je precizirao da ovaj njegov komentar ne treba iščitavati kao „vrednosni sud“ o ostalim organizacijama koje će učestvovati u protestu.

S druge strane, zakone protiv piraterije podržavaju poznate ličnosti, poput Ruperta Mardoka, predsedavajućeg „Njuz korporejšen“ (News Corporation).

U tviter poruci preko vikenda on je istakao da je „Obama podržava finansijere iz Silikonske doline koji prete svim kreatorima softvera piraterijom i čistom pljačkom“. On je kasnije dodao:

„Postoji sveopšte nezadovoljstvo (predsednikom SAD) od svih vrsta normalnih pristalica...Cela industrija zabave zapošljava 2.2 miliona ljudi sa prosečnom platom od 65 hiljada dolara. Dobri poslovi i proširivanje zarada u inostranstvu. Napravljeno u Americi (Made in America), takođe!"

Predstavnici filmske i muzičke industrije podržavaju usvajanje zakona, jer, kako ističu, gube milione dolara zato što se njihovi proizvodi distribuiraju ilegalno.
XS
SM
MD
LG