Dostupni linkovi

Zašto Marović "filosofski" ćuti


Svetozar Marović
Svetozar Marović
Potpredsjednik DPS Svetozar Marović oglasio se ponovo autorskim tekstom u listu Vijesti u kome se požalio kako se protiv njega vodi kampanja i kako je ovo vrijeme lova na ljude i pokušaja političkog linča pojedinaca u Crnoj Gori.

"Tačno je, i dalje ćutim, ali ne prestajem da se borim, jer male brige govore, a velike ćute", tako u svom autorskom tekstu u listu Vijesti piše donedavni potpredsjednik Vlade i aktuelni potpredsjednik DPS, koji se u centru medijske pažnje nalazi još od početka afere Zavale, zbog koje se iza brave našlo nekoliko budvanskih funkcionera, među kojima i njegov brat Dragan Marović.
Projekat Zavala kod Budve, foto: Savo Prelević

U prvoj reakciji na njihova hapšenja Marović je sebe označio kao političku metu, da bi se u najnovijem javnom nastupu požalio na kampanju koja se vodi protiv njega i konstatovao kako je ovo vrijeme lova na ljude i pokušaja političkog linča pojedinaca u Crnoj Gori.

"Neka je velika muka na one koje su me ovih mjeseci izabrali kao svoj "cilj","planiranu metu" ili željenu "žrtvu"," ističe Marović i dodaje kako ne zna zbog čega, pošto nije ubio niti ukrao, niti prevario, niti se okrenuo protiv bilo kog bliskog ili manje bliskog.

Marović poručuje kako zna da nije ni bezgrešan ni idealan, ali ni gori od onih koji se naslađuju javnim presudama protiv njega. Tekst završava apostrofiranjem rimskog filozofa Seneke, kako se veličina čovjeka najbolje vidi u njegovom padu.

Metafizika

U DPS nijesu željeli da komentarišu najnovije lamentiranje svog potpredsjednika a bez stava su i manjoj članici vladajuće koalicije SDP-u. Portparol opozicione Nove Jovan Vučurović pak primjećuje:
Vučurović: Iako je pokušao da svoje viđenje stvari umota u metafiziku i citiranje filosofa ipak je svjesno ili podsvjesno iz svega toga izašlo da se gospodin Marović očigledno nalazi u određenom problemu jer sebe predstavlja kao žrtvu.

"Iako je pokušao da svoje viđenje stvari umota u metafiziku i citiranje filosofa ipak je svjesno ili podsvjesno iz svega toga izašlo da se gospodin Marović očigledno nalazi u određenom problemu jer sebe predstavlja kao žrtvu i čovjeka protiv koga se vodi kampanja. Da li se radi o njegovom pozicioniranju pred kongres DPS ili nekom strahu od nekoga da saopšti sve ono što kaže da ćuti, ne znam. No, kao javna ličnost koja je više od 20 godina na najodgovornijim pozicijama u državi Marović bi trebalo da kaže ko vodi kampanju protiv njega i čija je, kako kaže planirana meta i cilj. Radi se o ozbiljnim optužbama koje ne mogu biti prevaziđene citatima rimskih filosofa. U situaciji u kojoj se nalazi od Marovića bi se očekivala riječ a ne ćutanje".

Koča Pavlović
iz Pokreta za Promjene ističe kako već nedjeljama i mjesecima Crna Gora i Budva čekaju da Svetozar Marović konačno progovori.

"Vezano za pozadinu kriminalnih radnji u Budvi, koje bi on mogao da rasvijetli i time možda pomogne svome bratu. On, međutim ćuti. Konačno kada gospodin Marović nešto progovori onda cijela Crna Gora poželi da mu kaže – a, bolje ćuti. Ovdje se radi o tome da gospodin Marović očigledno ne ćuti filosofski nego se brani ćuatnjem kao što se okrivljeni i optuženi u procesima brane ćutanjem. Dakle, ovo što gospodin Marović pokušava da predstavi crnogorskoj javnosti kao filosofsko ćutanje, nije ni malo filosofsko. Ovdje se radi o tome da se gospodin Marović pritisnut raznim dokazima ćuti i brani se ćutanjem od eventualne nevesele, možda čak i zatvorske budućnosti",
rekao je Pavlović.

Marović se tekstom u Vijestima oglasio uoči kongresa DPS zakazanog za 21. maj za čijeg je predsjednika partijska baza ponovo zdušno predložila Mila Đukanovića. Iako se među kandidatima za jednu od potpredsjedničkih fotelja pominje i Marović, analitičari upozoravaju kako će izbor ključnih ljudi oko Đukanovića pokazati da li je u najjačoj crnogorskoj partiji došlo do unutarpartijske čistke.
XS
SM
MD
LG