Dostupni linkovi

Zašto "Dnevne novine" nisu osvanule na kioscima


Ilustracija
Ilustracija
Najmlađi dnevni list u Crnoj Gori, „Dnevne novine“, od ponedeljka je besplatan, međutim nije se pojavio na većem broju distributivnih mjesta, jer su druga dva dnevna lista „Vijesti“ i „Dan“ upozorili distributerske firme da će povući svoja izdanja ukoliko „Dnevna novina“ bude dijeljena na tim punktovima.

S obzirom da se u Crnoj Gori po prvi put pojavljuje situacija u kojoj se jedne dnevne novine dijele besplatno, otvaraju se pitanja - da li besplatan dnevni list predstavlja nelojalnu konkurenciju i čime je motivisano upozorenje o povlačenju štampe koja se prodaje u trafikama.

“Želimo da vas obavijestimo da bismo u slučaju da se odlučite na distribuciju besplatnih novina na trafikama bili prinuđeni da jednostrano raskinemo ugovor o distribuciji sa vama i vratimo se sopstenoj distribuciji i prodaji. Nadamo se da do ovakvog epiloga neće doći, jer on nije prevashodno u vašem interesu”, poručili su Željko Ivanović direktor dnevnika “Vijesti” i Mladen Milutinović direktor dnevnika"Dan" u pismu koje je poslato distributerima štampe.

Ne želeći da izgube prihode distributeri su obavjestili „Dnevnu novinu“ da se njihov list neće naći na trafikama.

Direktor „Dnevnih novina“ Boris Darmanović kaže da novina ipak dolazi do čitalaca.

"Radimo distrubuciju putem pultova koji se nalaze u poslovnim objektima, poslovnim zgradama, tržnim centrima. Kolporteri su razdijelili tiraže, a novina se još može naći u Roda marketu i u Voliju. Evo, vidjećemo, nadam se da i njih neće početi da uslovljavaju na ovaj način. To su sve kompanije sa kojima mi imamo dogovor oko distrubucije i sa kojima nijesmo imali nikakvih problema do sada. Nadam se da nećemo ni ubuduće", kazao je Darmanović.

Marković: Došlo bi do tržišnog i pravnog haosa

Pojašnjavajući upozorenje distributerima da ne dijele na svojim punktovima „Dnevnu novinu“, Nikola Marković pomoćnik glavnog urednika dnevnog lista „Dan“ kaže da su tim upozorenjem željeli da spriječe nelojalnu konkurenciju.
Ovo je svima malo neobično jer se radi o novoj i do sada nepoznatoj situaciji u Crnoj Gori, ali ja vjerujem da brzih dana sve će to doći na svoje i da će kolege iz Dnevnih novina napraviti te boksove gdje će distribuirati svoju novinu, kaže Nikola Marković pomoćnik glavnog urednika "Dana".


"Jer prosto evropska praksa pokazuje da novine koje se besplatno distribuiraju rade to na drugačiji način i po određenim pravilima. Dakle, prave se boksovi po autobuskim stajalištima, željezničkim stanicama ali se te novine nikako ne distribuiraju besplatno preko kioska za štampu. To bi dovelo do poptunog pravnog problema jer zamislite kada bi se tako neki drugi proizvodi besplatno distribuirali po trafikama – bomboni, čokolade, cigarete. To bi došlo do potpunog tržišnog i pravnog haosa", ocjenjuje Marković.

Izdavanje besplatnih novina se pojavljuje prvi put u Crnoj Gori, slažu se oba sagovornika, a ta praksa u svijetu postoji već dugo. Prema riječima Borisa Darmanovića postoji i poslovna i finansijska logika za distribuciju besplatnih novina – tako što se novina finansira od oglašavanja, a smanjuju troškovi štampe.

Darmanović kaže da su besplatne novine u svijetu imale sporove sa novinama koje se prodaju, te da su te sporove dobile.

"Mi smo odlučili samo da smanjimo troškove za onaj dio koji se tiče prihoda od prodaje, što znači da smo smanjili cijenu štampe i da smo smanjili cijenu distribucije, upravo onoliko koliko bi dobili od prodaje novine i ostao nam je marketing, s tim što smo onda vrlo lako povećali tiraž i došli do visokog tiraža. To je jedan jednostavan model koji postoji u svijetu. Pokušale su dnevne novine koje se plaćaju da tuže besplatne. Na evropskom sudu su izgubili te sporove, naravno da su izgubili jer uvijek je moja ocjena kao nekog ko pravi biznis da li ću ja svoj proizvod davati besplatno i zarađivati od nekog drugog posla ili ću odlučiti da uzimam prihode od plaćanja marketinga, ili ću možda odlučiti samo da uzimam prihode od pretplate. Nama ne treba toliko novca koliko treba drugim medijima zbog toga što možda ja kao vlasnik te novine ne tražim toliki profit", navodi Darmanović.

Na drugoj strani Nikola Marković iz Dana kaže da im ne smeta pojava besplatnih novina, ali naglašava da postoje pravila koja se moraju poštovati.

"Koliko sam ja informisan kolege iz Dnevnih novina htjeli su da plate rabat distributeru a da se dostavljaju besplatno, što je tržišno potpuno nelogično. Ono što želim da istaknem jeste da mi nemamo ništa protiv Dnevnih novina. Naprotiv, mi im želimo sreću u radu ali prosto se neka pravila moraju poštovati. Ovo je svima malo neobično jer se radi o novoj i do sada nepoznatoj situaciji u Crnoj Gori, ali ja vjerujem da brzih dana sve će to doći na svoje i da će kolege iz Dnevnih novina napraviti te boksove gdje će distribuirati svoju novinu", istakao je Marković.
XS
SM
MD
LG