Dostupni linkovi

Zašto država otpisuje dugove Er Srbije


Sa stanovišta javnog interesa, otpis dugova Er Srbiji nije dobro poslovanje, rekli su za RSE ekonomisti povodom vesti da Vlada od beogradskog Aerodroma zahteva da nacionalnoj aviokompaniji ne naplati dugovanje od 22 miliona dolara. Sa druge strane, u Vladi kažu da u tome nema ništa sporno.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da se radi o svojevrsnoj subvenciji Er Srbije.

“Ja u tom ugovoru nigde nisam video, bar kada ga je premijer Aleksandar Vučić predstavljao, da je naša obaveza da srpske firme amnestiraju Er Srbiju od dugovanja. I to tekućih dugovanja u vreme kada Er Srbija već postoji kao mešovito preduzeće. To je veliko zamešateljstvo koje, zarad toga da se prikaže dobar rezultat Er Srbije, može da donese veliku štetu. I toj kompaniji i aerodromu”, smatra Bušatlija.

Vlada Srbije, kako je objavila istraživačka mreža KRIK, 30. decembra zatražila je od beogradskog Aerodroma Nikola Tesla da otpiše 22,2 miliona dolara duga Er Srbije prema tom državnom preduzeću. Srbija je 2013. Etihadu prodala 49 odsto vlasništva u nacionalnoj aviokompaniji JAT, a u zaključku vlade navodi se da je pomenuti dug kompanije Er Srbija nastao od 1. oktobra 2014. do 18. septembra 2015. godine.

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević podseća da je novim aviokompanijama najmanje godinu i po do dve potrebno da postanu profitabilne.

“Dao Bog da je ovo jedino što će biti otpisano Er Srbiji. Ne bi bilo u redu da Er Srbija u daljem periodu posluje na račun poreskih obveznika u Srbiji. Jer kao komercijalna kompanija ona mora da zaživi ili da nestane. Na žalost, ono što počne sa čudnim i nestandardnim odredbama štetnim za državu to se obično i nastavi u sličnom tonu. Bojim se da će i ovde biti da strani partner prisvaja dobit a da Srbiji ostavlja gubitke”, komentariše Prokopijević.

Ministarstvo privrede saopštilo je da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće Er Srbija, država i kompanija Etihad dogovorili način izmirenja starih dugova JAT ervejza, kao i to da se Srbija ugovorom obavezala da smanji gotovinske troškove poslovanja. Odnosno, navodi se, Etihad je pristao da se obaveza investicije države konvertuje sa njihovim troškovima prema Aerodromu Nikola Tesla:

“Time je Etihad zapravo učinio uslugu Srbiji i na taj način prihvatio da naša zemlja nema investiranje gotovog novca”, objašnjeno je u saopštenju.

Loše poslovanje

Iz ministarstva je stigla i informacija da su u budžetu za 2016. planirane i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za Er Srbija, a da od 2017. godine kompanija počinje da posluje samostalno.

Mahmut Bušatlija podseća da je dobro upravljanje državnim kapitalom ključno za održavanje javnog interesa.

“Sa tog aspekta, ovo je u najmanju ruku loše poslovanje. Uopšte mi nije jasno po kom osnovu se može osloboditi plaćanja usluga koje joj aerodrom daje. Takođe, vrlo je opasno jer jednog od klijenata dovodite u povoljniji položaj u odnosu na sve ostale. Sutra se može desiti da neke kompanije odustanu da lete za Beograd. Iz jednog prostog razloga, jer nemaju beneficije koje ima nacionalna kompanija”, navodi Bušatlija.

Od zaključenja posla sa partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vlast u Srbiji insistira na tome da se radi o dobrom poslu, da je od propalog JAT-a nastala vrlo profitabilna Er Srbija, kao i da je zbog toga cena beogradskog aerodroma porasla na čak 500 miliona evra.

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda, slikovito je objasnio šta bi se desilo da nije zaključen taj ugovor.

“Ne bi postojala Er Srbija. JAT ervejz bio bi u bankrotu. Srbija bi bila bez svoje nacionalne aviokompanije. Aerodrom Beograd bio bi najlošije rangirani aerodrom u regionu”, rekao je Mali.

Država je već jednom otpisala dug Er Srbiji, 2014. godine u visini od 17,6 miliona dolara. Da li će to činiti ne određuje preduzeće Aerodrom Nikola Tesla, u kom Republika Srbija ima više od 83 odsto akcija, jer postupa u skladu sa preporukama i odlukama većinskog vlasnika.

Mahmut Bušatlija smatra da ova priča nije dobra ni za beogradski Aerodrom, koji do kraja godine čeka privatizacija.

“Potpuno je besmisleno da performanse tog preduzeća oslabljujete pre nego što će neko doći da ih pregleda. Jer ako date nalog da se otpiše 22 miliona dolara potraživanja, to će se pokazati na bilansu te firme. I smanjiće joj vrednost”, konstatuje Bušatlija.

Danas Er Srbija važi za najuspešniju aviokompaniju u regionu, koja je prošle godine imala profit od četiri miliona evra, a 2014. 2,7 miliona. Pre dolaska Er Srbije, prema navodima državnih zvaničnika, procena vrednosti Aerodroma Nikola Tesla bila je 100 do 150 miliona evra, ali je sada više nego trostruko veća jer je saobraćaj povećan za 60 odsto.

XS
SM
MD
LG