Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Nešto nam ne ide sa spajanjem'


Nacrt mosta iz studije o izvodljivosti.

Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, za “Zašto?” analizira spor Bosne i Hercegovine i Hrvatske oko Pelješkog mosta, problema koji odnose dve susedne zemlje opterećuje već godinama.

Naime, kod Neuma u BiH prekida se kontinuitet državne teritorije Hrvatske koja želi da poveže dubrovačko zaleđe. Most između kopna i poluostrva Pelješac, nazvan „Pelješki“, mogao bi to da reši, ali bi, istovremeno, kako veruje deo javnosti u BiH, njima naneo štetu - zatvorio bi im prilaz otvorenom moru i sprečio ulazak velikih brodova u teritorijalne vode BiH.

Pitanje se dodatno zakomplikovalo kada je Evropska komisija objavila da je odobreno 357 miliona eura za projekt izgradnje, a o tom pitanju Predsedništvo BiH nije dalo saglasnost.

  • Populizam

Sukobi između država po pitanju teritorija, evo sada i mora, nisu ništa neuobičajeno. Međutim, ono što čudi je da je ovaj spor između Hrvatske i BiH po pitanju Pelješkog mosta počeo prije više od dest godina, a evo tek sada ga aktuelizira bošnjačka strana. Vidimo da hrvatski član Predsjedništva BiH negira da ima saglasnosti za bilo kakav dalji rad na tom problemu.

Mislim da je nakon propalog procesa revizije presude protiv Srbije, na red došla Hrvatska, da i nju malo iskoristimo za predizbornu kampanju jer je politička situacija u BiH jako loša. Političke stranke, posebno vladajuće, nemaju rezultate rada i onda su spale da se moraju baviti populističkim temama, a tu odlično dođu revizije, referendumi, deklaracije, a evo sada i borba protiv Pelješkog mosta.

Da je bosanskoj strani bilo u interesu da se bilo šta riješi po pitanju Pelješkog mosta, valjda bi bilo red da to urade prije dest godina, a ne da čekao da Hrvatska dobije i kredit za to i da samo što nije krenula sa radom, da se mi pobunimo.

  • Građani nemaju koristi od sukoba

To su te teme koje se u BiH otvaraju, a od kojih građani nemaju nikakve koristi. Razlika je bila jedina oko ovog sukoba, da ga tako nazovemo, oko poljoprivrednih taksi, koji je ministar (vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH) Mirko Šarović vodio, a od kojeg su građani BiH imali direktnu korist.

Od ovog sukoba, niti od bilo kog prethodnog sa Srbijom i Hrvatskom, građani nemaju ništa, ne pitaju se ništa i apsolutno ih ne zanima ta tema.

Građani BiH ne vidim koji bi problem mogli imati od izgradnje Pelješkog mosta ako Hrvati ispoštuju sve ono što je dogovoreno ranije.

  • Vredi li uplitati Međunarodnu zajednicu?

Imali smo ružno iskustvu sa nekim pogrešnim informacijama vezanim za reviziju presude sa Srbijom. To spominjem zato što postoji paralela između ta dva odnosa, nekako je sličan scenarij – da ne znamo da li imamo legitimitet i da li mi imamo mogućnost da sprečimo tu izgradnju mosta sada, kada se nismo javljali deset godina. Pitanje je i da li imamo dovoljne argumente i ako i započnemo neke pregovore ili da tu urgira Međunarodna zajednica, bojim se da bi BiH tu izvukla „deblji kraj“.

  • Nešto nam ne ide sa spajanjem...

Mi smo u BiH navikli da i ove mostove što imamo da rušimo, tako da nešto nam ne ide baš sa spajanjem... Prvenstveno zbog velikog broja korumpiranih političara kojima nije u interesu da spaja ljude, već upravo da razdvaja kako bi lakše vladali njima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG