Dostupni linkovi

Zašto nema žena u iranskoj Vladi?


Iranski parlament
Iranski parlament
Iranski predsjednik Hasan Rohani kaže kako iza činjenice da u Vladi nema žena ministara stoje “posebne okolosti”. Evidentno da novi predsjednik, kojeg smatraju naprednim reformistom, ima odgovor za sve kritičare koji ukazuju na pomanjkanje žena u izvršnoj vlasti.

Govoreći u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Teheranu 19. augusta, predsjednik je dao neka od objašnjenja šta ga je to spriječilo da neku od žena imenuje ministricom.

"U mnogim profesijama, naše su žene obrazovane i spremne preuzeti odgovornost", kaže Rohani koji precizira kako je on lično zamolio ministre da iskoriste talente koje imaju žene i mladi. Ali da se to, zbog posebnih okolnosti u zemlji, nije dogodilo.

Medju promatračima se pretpostavlja da pod “posebnim okolnostima” Rohani misli na mnoštvo pitanja s kojima se zemlja suočava, uključujući oštre međunarodne sankcije i pogoršanje ekonomije.

Predsjednik, relativno umjereni političar koji je tokom kampanje pokušavao zadobiti glasove birača sklonih reformama, odškrinuo je vrata novim vjetrovima.

"Ako želimo unutrašnju sigurnost, moramo dati svima jednaku priliku", govorio je tada. "Žene moraju imati iste mogućnosti kao i muškarci. Obrazovane i iskusne žene takodje moraju postepeno dobiti veće mogućnosti."

Rohani je u izbornoj kampanji ponavljao da žene ne trebaju nikakvu uslugu, jer je njihovo učešće u vladi "prirodno i zakonsko pravo."

Kad je medjutim objavio svoj prijedlog kabineta podigle su se mnoge obrve. Iako je u više navrata obećao da će promicati ženska prava i unaprijediti jednakost žena u društvu, ipak nije imenovao niti jednu ženu.

Jake kritike zbog njegove “čisto muške” Vlade prouzročile su da je na kraju dodao i jednu ženu - imenovao je Elham Aminzadeh za svoju potpredsjednicu za pravne poslove.

U dekretu od 11. augusta Rohani je naveo da Aminzadeh ima "naučnu kompetenciju i sudsku kvalifikaciju, kao i zakonodavno iskustvo i moralne zasluge."

No, taj ga potez nije poštedio daljih kritika zagovornika ženskih prava u zemlji i inostranstvu. U komentaru kojeg je 15.augusta objavio teheranski o"E'termad Online" lamentira se nad podatkom da, u prvih par dana parlamentarne rasprave o novom kabinetu, ni jedna žena zastupnica nije zamoljena da govori.

Komentator se otvoreno upitao: "Je li zastupnicama bilo zabranjeno da govore, ili žene u Parlamentu nisu imale nikakvu potrebu da nešto kažu ili iznesu svoje stavove?”

Rohanijev kabinet je muško-dominantniji čak i od prethodne Vlade Mahmuda Ahmedinedžada. Bivši je predsjednik na početku svog drugog mandata, imenovao tri ministrice. Tako je Marzieh Vahid Dastjerdi postala prva ministrica zdravstva u Iranu.

Mohamad Khatami, predsjednik od 1997-2005, doveo je prvu ženu u Vladu, 1997.godine, kada je Masoumeh Ebtekar imenovao na mjesto potpredsjednice
XS
SM
MD
LG