Dostupni linkovi

Zašto MMF predlaže novi aranžman za BiH?


Radnica fabrike cipela Aida na pauzi od protesta, Tuzla, februar, 2009.
Radnica fabrike cipela Aida na pauzi od protesta, Tuzla, februar, 2009.

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće nastavljati trenutni produženi aranžman sa BiH, već će predložiti da se ide na zaključivanje novog programa jer su se u međuvremenu znatno promijenile okolnosti. Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za facebook rubriku Zašto?

Radija Slobodna Evropa (RSE), objašnjava da u ovoj međunarodnoj instituciji čekaju formiranje nove vlasti u BiH, pre nego što preduzmu naredne korake.

"Da budem potpuno jasan, sada imamo već postojeći program, koji ne funkcioniše više od godinu dana, i istječe u septembru 2020. godine. Čekamo da se formiraju nove vlade, na državnom nivou i u Federaciji BiH, za nastavak diskusija o programu.

Naravno da ne znamo kada će se to dogoditi. Čekamo kao i svi. Kada budemo imali vlast na svim nivoima, vjerojatno je da ćemo pregovarati o novom programu, imajući u vidu da je prethodni program istekao. Dakle, radije nego da razmatramo stari program, počet ćemo razmatrati novi", kaže Jawell.

RSE: O kakvom programu je riječ? Rekli ste da ćete se fokusirati na neka kritična područja, koja su to područja?

Jewell: Upravo na one stvari koje zvaničnici budu željeli i jedino je moguće ako budemo pregovarali o novom proširenom aranžmanu. Ukoliko budemo pregovarali o novom programu, moguće je da će ponovno biti prošireni aranžman.

Vidjet ćemo. Ne želim spekulirati kakav će novi program biti. Postoje i druge opcije, uključujući i program koji ne podrazumijeva finansiranje. Ne predviđam da će taj program izabrati, ali i to je opcija.

Ali, još jednom, mogli bi se vrlo dobro pripremiti za još jedan prošireni aranžman, u zavisnosti od toga šta žele, šta su njihovi prioriteti, čuli smo od zvaničnika entiteta Republika Srpska i Federacija BiH da žele da novi program bude usko fokusiran.

Oni su nam kazali da je prethodni program, koji je za nas još uvijek nije završen, bio fokusiran na previše pudručja i da žele da novi program bude uže fokusiran. Zvaničnici misle da bi i dalje trebali ostati fokusirani na poduzetništvo i zdravstvo, da tu treba biti prioritet reformi.

RSE: Vaše informacije kažu da je situacija u BiH znatno bolja u odnosu na prije. Na čemu bazirate ove tvrdnje, kada znamo da u ovoj zemlji trenutno nemamo formiranu državnu vlast, samim tim zaostaju brojne političke, pa i ekonomsko-socijalne reforme?

Jewell: Kada je trenutni program razmatran prije tri godine, oba entiteta su bila u teškoj finansijskoj situaciji. Bili su u teškoj fiskalnoj situaciji, nisu se bili u mogućnosti zadužiti vani.

Danas je situacija drugačija, oba entiteta su u fiskalnom plusu, bankarski sektor je likvidan, oba entiteta se mogu zaduživati kod banaka po nižim kamatnim stopama. To nam sve govori da je manja potreba zaduživanja kod MMF-a nego prije tri godine, ali to ovisi koje reforme žele provesti.

Ako imaju veće ambicije, to znači da bi im finansiranje MMF-a moglo biti od koristi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG