Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vujačić: Potcenjivanje istine o zapadnoj pomoći u Srbiji


Teško će se promeniti negativno raspoloženje javnosti u Srbiji prema zapadnim državama i vladama, pošto se iz samog vrha vlasti u tom pravcu upućuju negativne poruke. To za Zašto ocenjuje nekadašnji ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, univerzitetski profesor, Ivan Vujačić.

SAD su dodelile Srbiji pre dva dana više od 20 miliona dolara pomoći za jačanje vladavine prava i konkurentnosti privrede. Od 2001. godine u Srbiju je stiglo više od 811 miliona dolara bespovratne američke pomoći, po podacima USAID (SAD agencija za međunarodni razvoj). Javnost o tome uglavnom nije dovoljno obaveštena. Uz to antizapadni stav takođe je jak u Srbiji.

Krediti od 'prijatelja'

Pitanje pomoći iz inostranstva se ne odnosi samo na pomoć koju daju Sjedinjene Američke Države, već i pomoć koju Srbiji daje Evropska unija. U srpskim medijima se zanemaruje i stavlja u drugi plan pomoć koju zemlja dobija sa Zapada, pa se u javnosti formira utisak da su u suštini glavni prijatelji na drugom mestu. Pre svega mislim na Rusiju i Kinu, koji Srbiji daju kredite, a čija bespovratna pomoć je zanemarljiva. To se, pretpostavljam radi, iz unutrašnje političkih razloga i ne doprinosi boljitku odnosa između SAD, EU i Srbije. Pretpostavljam da inostrane diplomate to primećuju. Oni s vremena na vreme izlaze sa podacima, objavljuju to na sajtovima, ali to do šire javnosti ne dopire.

Nedovoljna zapadna promocija

Apsolutno je greška što zapadni partneri više ne ističu to koliko pomažu Srbiji. Postoji čitav niz projekata koji su urađeni zahvaljujući ne samo bespovratnoj, nego i drugim pomoćima (tipa tehnička pomoć i slično). Mislim da zapadna javna diplomatija u tom segmentu bitno podbacuje.

Začarani krug neistina

Jedan od razloga pogrešnih uverenja javnosti je i u velikom prisustvu naglašavanja specijalnih odnosa sa drugima, pa se i građani rukovode tom vrstom informacija kojima su bombardovani. Obaška što ozlojeđenost prema Zapadu postoji još od NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, kao i priznavanja proglašenja nezavisnosti Kosova iz 2008. godine. Tako se stvara začarani krug u kome se pravi prijatelji Srbije vide na drugoj strani, dok se procenjuje pomoć koja se u Srbiju upućuje od strane zapadnih partnera. To u narodu gradi dimenzije slike koja je suštinski pogrešna.

Cementiranje stava o neprijatelju sa Zapada

Ne zaboravite da često slušamo iz raznih instanci sa vrha vlasti o tome kako je Srbija stalno pod pritiscima, kako zapadne ambasade rešavaju nekakve probleme koji su pitanja srpske politika, neke su bile optužene i za pokušaj državnog udara, za mešanje u unutrašnje stvari Srbije. To javnost sluša niz godina, i pošto je to očigledno jedna zacrtana politika, to se brzo neće promeniti.

Proceniti sumnje

Da li sve to budi sumnje u zvaničnu srpsku prozapadnu politiku i definisanje SAD kao strateškog partnera? To je na onima koji vode politiku SAD da procene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG