Dostupni linkovi

CG i NATO: Zašto građani malo znaju o evroatlanskim integracijama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U Podgorici će u ponedjeljak biti otvoren Info centar o evroatlanskim integracijama kao projekat nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju, čiji će cilj biti povećanje znanja građana o NATO integracijama. U javnosti se već čula ocjena da je projekat zakasnio, a rezervisanosti u odnosu na moguće efekte doprinosi činjenica da se uprkos realizaciji pregršt projekata u prethodnom periodu pod okriljem Vladine Komunikacione strategije, procenat podrške učlanjenju Crne Gore u NATO ne pomjera sa tridesetak procenata.

Da li će ovaj projekat biti drugačiji od prethodnih, šta su razlozi neuspjeha prethodnih i šta treba učiniti na generalnom poboljšanju komunikacije sa građanima?

"Želim da vjerujem da će Info centar o evroatlantskim integracijama koliko-toliko doprinijeti boljem informisanju gradjan koji žele da saznaju što Crna Gora dobija članstvom u NATO porodici", rekao je za RSE izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović koji je ipak ocijenio da je otvaranje ovog Info centra zakašnjeli potez.

“Ako su izazovi oko lokacije, vlasništva, prostora i honorara za angažovanje u budućem Info centru savladani, ostaće velika dilema opravdanosti ovako zakašnjelog poteza, ukoliko gradjani i dalje budu iskazivali indiferentnost prema ovom pitanju i u širokom luku zaobilazili ovaj Centar”, kaže Dedović dodajući da se opravdanost otvaranja Centra odnosi i na “organizovane grupe studenata i zainteresovanih” gradjana koji će, možda, morati dolaziti po zadatku u taj prostor.

Pošto je u prethodnom periodu realizovano mnoštvo projekata koji nijesu uticali da se podrška učlanjenju Crne Gore u NATO poveća, jer sva istraživanja javnog mnjenja govore da se taj procenat već godinama kreće oko 30-ak posto, Aleksandar Dedović podsjeća na minule beskorisne i skupe projekte medju kojima je i tzv. besplatna NATO info telefonska linija.

“Možda da počnem sa, po meni jednom veoma skupom izradom strategije koja e pokušala da nam otkrije koji su to protivnici članstva Crne Gore u NATO i koja je na neke tri stranice, prije pet godina objasnila da su protivnici članstva Srbi, neobrazovani, siromašni i žene. Smatram da je mnogo novca poreskih obveznika dato u izradu te strategije, koja je poslije tri mjeseca završila u nekoj kanti za smeće. Bilo je tu drugih aktivnosti kao što je postavljanje bilborda u vrijeme kada građani Crne Gore nijesu imali ni predstavu šta je to NATO. Tu su bile i skupe aktivnosti u preskupim hotelima, uz čašu šampanjca. Onda i nekakve speaking ture čiji i sami naziv javnosti nije bio jasan“, pojašnjava Dedović.

Aleksandar Dedović
Aleksandar Dedović
Govoreći o potrebi drukčijeg pristupa radi kvalitetnijeg informisanja gradjana o NATO-u, Dedović napominje da se sada ovom problematikom bave dva ministarstva (odbrane i vanjskih poslova), a da je neophodno da se i sva ostala ministarstva, državni organi i lokalne samouprave uključe u dijalog.

"Vlada mora promijeniti ime ‘Koordinacionom timu za implementaciju komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama’, ali i broj njegovih članova i da ovo tijelo učini operativnijim, efikasnijim i nezavisnijim", kaže Dedović, koji smatra da je važno i da aktivnosti budu raspoređene po cijeloj državi tako da i stanovnici rubnih područja budu do kraja upoznati kroz dijalog na licu mjesta koji se ne smije fingirati režiranim tobožnjim pitanjima.

Izvršna direktorka Centra za demokratsku tranziciju, Milica Kovačević za naš program kaže da će Info centar funkcionisati kao punkt gdje se mogu dobiti sve informacije o NATO-u, da će se organizovati razne aktivnosti kao što su: gradjanski sat i projekcije filmova ali će se aktivnosti Centra organizovati i u mjestima izvan Podgorice.

“Cilj projekta nije da se poveća podrška NATO savezu, nego upravo da se nešto pomjeri sa mrtve tačke jer se zapravo u istraživanjima javnog mnjenja ništa ne mijenja u dužem periodu, a ne mijenja se zbog toga što se vrlo malo toga dešava na tu temu. Vrlo se malo razgovara, a u komunikaciji nema nikakvih novih argumenata. Prosto, ideja ovoga centra je da se malo uzdrma javnost i da krenemo da pričamo o tome, nije bitno u kom smjeru bi to odvelo podršku ali mi bismo da to jednostavno postane tema jer je činjenica da su NATO integracije prioritet Vlade Crne Gore i činjenica je da je to neka ozbiljna perspektiva ove države“, rekla je Kovačevićeva.

"Komunikaciona strategija se mora mijenjati", kaže za naš program predsjednik Atlantskog savjeta Crne Gore Savo Kentera koji smatra da su za uspjeh potrebna tri preduslova od kojih je prvi precizno definisanje ciljne grupe jer se u suprotnom ne može znati kome i na koji način usmjeriti planirane aktivnosti.

“Drugi razlog je svakako i ključna poruka koja mora postojati i koja mora biti jedinstvena i sa kojom se mora ići prema tim konkretnim ciljnim grupama. Treći razlog, po meni leži u definisanju vrlo jasnih instrumenata preko kojih će se ta ključna poruka prenijeti do neke konkretne grupe. Kada imate imate ova tri elementa onda možemo govoriti o postojanju preduslova za uspješnu primjenu svake komunikacione strategije. Ono što se mora shvatiti jeste to da bilo koja komunikaciona strategija, pa i ova nije sveto pismo, nije Biblija, odnosno nije nešto što se ne treba mijenjati, naprotiv“, zaključuje Kentera.
XS
SM
MD
LG