Dostupni linkovi

Zašto Grad teatar nije festival od nacionalog interesa


Jedna od predstava na prošlogodišnjem festivalu
Jedna od predstava na prošlogodišnjem festivalu
Lični animoziteti razlog su sto budvanski Grad teatar nije uvršten u festivale od nacionalnog interesa, ocijenjeno je iz Direkcije te ustanove tokom prezentovanja ovogodišnjeg programa koji se otvara 15. juna.

Iako je riječ o preduzeću čiji dug iznosi gotovo milion eura, sa cijenom od 320,000 eura za pedesetak dana programa, Grad teatar ostaje rekorder po izdvojenom novcu iz gradske kase.

Novina ovogodišnjeg Festivala je što će se program realizovati bez angažovanja privatne firme koja je proteklih 6 godina finansirana iz gradske kase.

To što Budva Grad teatar nije uvršten u festivale od nacionalnog značaja, selector pozorišnog programa Boris Mišković ocjenjuje sramotnim i kao posljedicu ličnih animoziteta.

"Ne smeta nam niti jedan postojeći festival u toj agendi, ali smatramo da je skandalozno da Grad tetatar tamo ne pripada. Mislim da se tu radi o nekim ličnim animozitetima, da li prema festivalu, da li prema opštini, ali svakako da republika ne gleda blagonaklono prema festivalu Grad teatar", smatra Mišković.

Javna ustanova Grad teatar je jedna od najzaduženijih u opštini Budva. Prema posljednjim podacima iz lokalnog Sekreterijata za finansije taj dug iznosi oko 900 hiljada eura, čije dvije trećine opština planira da otplati ove godine. Festivalski program koji će biti prikazan od 15. juna do 1. avgusta opštinu će koštati 300 hiljada, a ministarstvo još 25 hiljada eura dobijenih na javnom konkursu. Iako i sa ovim brojkama Grad teatar ostaje najskuplji festival u Crnoj Gori riječ je o cijeni značajno manjoj u odnosu na ranije višemilionske iznose izdvojene za 50-ak dana festivala.

Da li je ovo rezanje finansija uzrok prekida saradnje sa privatnom firmom koja je proteklih godina obavljala posao za koji su građani plaćali Grad teatar nijesmo dobili precizan odgovor od selektora pozorišnog programa i direktora javne ustanove Grad teatar Borisa Miškovića i Merina Smajlagića.

"Ove godine radimo sami zato što je ugovor sa Multimedijom sa kojom smo do sada sarađivali istekao. Ugovor nije obnovljen i to je jedini razlog zbog čega više ne radimo sa tom agencijom", kaže Mišković.

"Nije bilo nikakvog obrazloženja, a zašto bi ga i bilo. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Ovo grubo zvuči, ali stvarno je tako. Ja vjerujem da se razlozi nalaze u nekom finansijskom momentu, ali konačna odluka je uvijek na njima", poručuje Smajlagić.

Ovogodišnji festival će u pozorišnom segmentu biti u znaku 200 stotina godina od rođenja Njegoša, uz neke od aktuelnih regionalnih teatarskih i književnih naslova, najavljuju iz direkcije festivala.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG