Dostupni linkovi

Zašto Eurosong gubi popularnost


Predstavnici Makedonije na probi pred nastup
Niti jedna zemlja u regiji u subotu neće nastupiti na 58. natjecanju za pjesmu Evrovizije. Bosna i Hercegovina ove godine je otkazala učešće, a ostale zemlje nisu dobile dovoljan broj glasova u dvije predfinalne večeri da bi se plasirale u veliko finale. Muzički kritičari, kao i fanovi, ističu da Eurosong iz godine u godinu gubi popularnost, jer nema nikakvih novina u organizaciji, a i kvalitet pjesama je sve lošiji.

Za najveće muzičko natjecanje lakih nota, koji iza sebe ima pola stoljeća dugu tradiciju, u BiH nikada nije bilo manje interesovanja. Jedan od razloga je i to što BiH ove godine nema predstavnika, čime je poklonicima ovog događaja uskraćen potpuni ugođaj. To potvrđuju i odgovori iz naše ankete:Dugodišnji fanovi ovog festivala koji se trenutačno nalaze u Malmeu kažu da ove godine nema velike Eurosong euforije u odnosu na ranije godine.

„Ne osjeća se u gradu da je neka ne znam kakva evrovizijska atmosfera. I dosta su uskratili na finasijama, nema nešto posebno, čak i press-centar radi skraćeno radno vrijeme - jučer su otvorili tek u pola četiri popodne, što je baš čudno. Obično radi od ujutro jer novinari stalno rade“, kaže Igor Trajkovski, predsjednik Kluba obažavatelja Eurosonga iz Makedonije.

Da Eurosong pomalo gubi popularnost slaže se i njegov kolega iz makedonskog kluba obožavatelja Stefan Markoski.

„Dvadeset i prvi vijek donosi vrlo malo kvalitetnih pjevača i pjesama. Scenski nastupi više pristaju za teatar. Scenografije, iako su tehnički odlične, skoro sve liče jedna na drugu“, ističe Markoski.

Adnan Erkočević, novinar Radija GBG iz Goteburga, inače porijeklom iz Trebinja kaže:

„Ovo je ogromna, ogromna organizacija u kriznim vremenima. I Švedska je u krizi, kao i druge evropske zemlje. Oni žele da sve to bude praktično, ali da bude i ekonomično. Nemaju sad toliko para da se razbacuju.“

Devalvacija zbog "popisa stanovništva"

Dejan Kukrić, dugogodišnji šef bh. delegacije i službeni komentator televizijskog prijenosa u BiH, ne slaže se da Eurosong gubi popularnost. Ovo natjecanje će još dugo živjeti i svake godine donositi nove promjene, dodaje Kukrić.

„Televizija je danas nešto sasvim drugo. Niko neće gledati, koliko god da su vam kvalitetne pjesme, lineup od 26 najkvalitetnijih pjesama koje možete zamisliti u ovome trenutku, a da one nisu upakovane u vrhunski šou. Kako je Evrovizija televizija prije svega, pobijediće uvijek pjesma koja je paket dobre pjesme, karizmatičnog izvođača i vrhuunskog šoua“, ističe Kukrić.
Predstavnice Srbije tokom probe u Malmeu
Predstavnice Srbije tokom probe u Malmeu

Nekadašnja pobjednica Eurosonga, koja je sa grupom Riva dovela ovo natjecanje u Zagreb Emilija Kokić, kaže da je prevelika konkurencija izvođača na Eurosongu dovela do toga da se na pozornici može vidjeti sve svašta. Sve to utiče na pad kvaliteta festivala, dodaje Kokić.

„Eurosong je zapravo jedan televizijski spektakl i jako malo izvođača nakon Eurosonga uistinu ostvari i glazbenu karijeru. Jako malo je onih koji su samim nastupom na Eurosongu sebi uistinu i otvorili ta vrata. Glazbeni svijet, produkcijski, producenti ne gledaju Eurosong u smislu da ga shvaćaju ozbiljno. Ali, u svakom slučaju, kao i na bilo kojem drugom festivalu uvijek se dogodi da iskoči jedan ekstremni talent i pojavljuju se ljudi koji itekako imaju što pokazati u glazbenom smislu.“

Brojni su razlozi zbog kojih Eurosong devalvira iz godine u godinu, smatra muzički kritičar iz BiH Amir Misirlić.

„Prvo nema više velikih imena kao ona kakva je nekada Evrovizija davala, poput ABBE, poput Celine Dion, Cliffa Richarda. Istina je da ove godine imamo ponovo na Evroviziji Bonni Tyler, jednu sjajnu, veliki zvijezdu, ali ne mislim da to može nešto bitno da promijeni. Drugi razlog zbog kojeg pada kvalitet pjesme Evrovizije je način glasanja. Mi više nemamo jedno muzičko takmičenje, mi imamo samo popis stanovništva na evropskom nivou. Imamo stare zavade i stare ljubavi koje se eksponiraju kada je u pitanju glasanje na Evroviziji, i onda to postaje deplasirano. Vi znate da će automatski Španija dati Portugalu 12 poena, Portugal Španiji, onda imate taj skandinavski lobi itd.“ nabraja Misirlić.

Prvi put u povjesti ovog natjecanja od kako su uspostavljene polufinalne večeri, neće biti nijednog predstavnika iz zemalja bivše Jugoslavije. Slogan 58. Euroosnga je „Svi smo jedno“, a on predstavlja ideju kako se trebaju slaviti različitosti, čega u ovom natjecanju sigurno ne nedostaje.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG