Dostupni linkovi

Zaštićeni svjedok obrane za teoriju zavjere o Markalama


GRM - 116
GRM - 116

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka obrane koji je pod pseudonimom GRM – 116 te skrivenog glasa i lika – opisao kako je kao policajac u osiguranju predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića čuo planiranje masovnog ubojstva sarajevskih građana kako bi se za to okrivile srpske snage te izazvala međunarodna intervencija.

Mladićeva obrana je izvela tako još jednog u nizu svjedoka koji su istovjetni iskaz dali i na suđenju ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za iste ratne zločine po ukupno 11 točaka optužnice - za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995).

Tijekom iskaza GRM-116 se dosta gubio oko datuma pa je i početak rata u BiH pomaknuo za dvije godine unaprijed s 1992. godine. Kao i završetak svoje službe u Sarajevu te prvi masakr na tržnici Markale koji se inače dogodio 1994.godine, kada je poginulo 66, a ranjeno 140 građana.

Kao svjedok obrane je opisao kako je nazočio tijekom 3 sastanka najutjecajnijih bošnjačkih dužnosnika o izazivanju napada na vlastite građane. Zaštićeni svjedok je kao bivši pripadnik Bisera, zaštitne jedinice sarajevskog predsjedništva - potvrdio teorije zavjere koje su obrana generala Mladića, kao i Karadžić plasirali tijekom suđenja – da su sarajevske vlasti terorizirale vlastite građane, kao i izazvale srpske snage sa ciljem pokretanja intervencije NATO snaga.

Svjedok: Halilović i Talijan izvršili

GRM - 116 je opisao kako je nazočio prilikom tri sastanka u Narodnoj banci u Sarajevu između 1992.i 1994.godine – prilikom kojih su Izetbegović i (reis-ul ulema)
Mustafa Cerić navodno dogovorili napade na vlastite građane.

„Da ne mogu natjerati međunarodnu zajednicu da djeluje ako ne izazovu neki veći masakr. Reis je non stop govorio – da će svi otići na nebo, da nije bitno – da se žrtvuju za pravu stvar.“, naveo je svjedok, dodajući kako je bilo nazočno oko šest osoba.

„Svaki dan gubimo 50 do 70 ljudi i nitko za to ne čuju. Ako izgubimo više možda bude nekog efekta.“, citirao je zaštićeni svjedok navodne riječi Cerića, dodajući i kako se „u prvi mah Izetbegović nećkao, ali ga je reis uspio uvjeriti da je to ispravna stvar i da se takve žrtve moraju podnijeti“.

Navodni napad na Markale su, prema riječima zaštićenog svjedoka obrane - proveli general Armije BiH Sefer Halilović i osoba pod nadimkom Talijan (general Armije BiH Mustafa Hajrulahović).

Slijedi unakrsno ispitivanje o teoriji zavjere

Suci su imali niz dodatnih pitanja za zaštićenog svjedoka kako bi provjerili njegovu priču, ali i konstatirali da osim toga što je navodno čuo na sastancima – nema dokaza ili informacija - da su spomenuti i izvršili masakr na Markalama.

GRM-116 je spomenuo u glavnom iskazu i zapovjednika ARBiH u Srebrenici Nasera Orića, tvrdeći da je i on od bošnjačkog vodstva dobio naređenje za diverzije (malih grupa) svojih vojnika u okolici spomenute Zaštićene zone Ujedinjenih naroda. Obrana se naime brani tezom da je zauzimanje Srebrenice 1995.godine izazvano napadima ARBiH na okolna sela sa srpskim stanovništvom.

„Rečeno je da Naser radi dobro svoj posao.“, naveo je.

Glavno ispitivanje je često prekidano odlaskom na sjednicu zatvorenu za javnost kako bi se što više zaštitio identitet svjedoka.

Haško tužiteljstvo će u nastavku suđenja unakrsno ispitivati GRM – 116, pokušavajući osporiti njegovu priču. Najvjerovatnije upravo s informacijama da se spomenute osobe, poput Halilovića, nisu mogle nalaziti na spomenutim sastancima u vrijeme kada je svjedok naveo – budući da u to vrijeme nisu aktivno sudjelovale u službi.

Tijekom iskaza na suđenju Karadžiću, tužiteljstvo ga je ispitivalo i – zašto je šutio o tome što je navodno čuo čak 20 godina, kao i optužilo – da ne govori istinu kako bi mogao postići bolji dogovor s ljudima koje sada štiti.

VIDEO LINK: Početni dio glavnog iskaza zaštićenog svjedoka GRM-116

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG