Dostupni linkovi

Ko to kuca u vreme policijskog časa? Vlast deli 10.000 zastava Srbije


Deset hiljada državnih zastava Srbije uoči uskršnjih praznika poklonjeno je građanima, prema odluci Grada Beograda. Na fotografiji: srpske zastave na jednoj od stambenih zgrada u Beogradu.
Deset hiljada državnih zastava Srbije uoči uskršnjih praznika poklonjeno je građanima, prema odluci Grada Beograda. Na fotografiji: srpske zastave na jednoj od stambenih zgrada u Beogradu.

„U večernjim časovima zakucali su na vrata, čuli smo zvono, moji ukućani su otvorili vrata da vide ko u tom periodu zvoni s obzirom na to da je policijski čas i da imamo vanrednu situaciju. Osobe su se predstavile, jedan od njih je bio stanar zgrade, a drugi njegov drug. Pitali su da li želimo da uzmemo zastavu Republike Srbije i da je to zapravo poklon Grada [Beograda, prim. aut.] i da će se uskoro napraviti slike [isticanja zastava, prim. aut] u marketinške svrhe.“

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ispričao Zoran Milosavljević, stanar zgrade u ulici Grčića Milenka u beogradskoj opštini Vračar.

Deset hiljada državnih zastava Srbije uoči uskršnjih praznika, koji su se ove godine obeležavali 19. aprila, poklonjeno je, prema odluci Grada Beograda, građanima Beograda „u ime predsednika Srbije“ kako bi građani isticanjem tih zastava na balkonima i prozorima dali podršku onima koji se tokom pandemije bore za ljudske živote.

Iz Grada Beograda za RSE navode da za ove zastave nije izdvojen novac iz budžeta, već da je reč o donaciji. RSE, ipak, nije dobio odgovor gradske vlasti niti informaciju iz Predsedništva Srbije na pitanje ko je donirao zastave „u ime predsednika”, kao i da li je Predsednštvo zastave naručilo na javnom tenderu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić (desno) i zamenik gradonačelnika Groan Vesić (levo), na sednici Skupštine grada 25. jula 2019.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić (desno) i zamenik gradonačelnika Groan Vesić (levo), na sednici Skupštine grada 25. jula 2019.

Poklon nepoznatog donatora

Milosavljević kaže da muškarci koji su stanarima u njegovoj zgradi nudili zastave nisu imali stranačka obeležja.

„Moji ukućani su me zvali, pitali da li to smeju da prihvate, pitao sam o čemu se radi, [video sam, prim. aut] da je u pitanju srpska zastava, zbog ljubavi prema svojoj zemlji i narodu, ja sam rekao - ,kako da ne, uzmite'. Pitao sam u koju svrhu se to radi, tako da je rečeno da će uskoro biti slikane zgrade i da će to izaći u medijima”, kaže on.

On dodaje da su zastavu istakli na prozoru.

„Koliko ja mogu da vidim, većina stanara je iz ljubavi prema svojoj državi i narodu okačila“, dodaje Milosavljević.

Zastave Srbije koje je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podelio građanima su donacija, kažu za RSE u gradskoj upravi
Zastave Srbije koje je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podelio građanima su donacija, kažu za RSE u gradskoj upravi

Kakvo su objašnjenje dali iz beogradske vlasti?

Na sajtu Grada Beograda 19. aprila objavljeno je da je Grad „u čast najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa“ doneo odluku da „u ime predsednika Republike Srbije“ pokloni Beograđanima deset hiljada srpskih zastava.

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, zastave su poklonjene „kako bi na taj način građani glavnog grada pokazali podršku lekarima, medicinskim sestrama, farmaceutima i svima onima koji se u ovoj situaciji bore za živote ljudi“.

Na zvaničnoj fejsbuk strani Gorana Vesića istog dana objavljene su fotografije zastava na prozorima i balkonima u ulici Vojislava Ilića i Grčića Milenka u Beogradu.

Da li je bilo javne nabavke?

RSE je uputio pitanja 21. aprila Gradu Beogradu, između ostalog, da li je Grad Beograd i kada nabavio 10.000 zastava, da li je sprovedena javna nabavka ili su zastave donirane Gradu.

„Zastave Republike Srbije koje je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podelio građanima su donacija Gradu Beogradu. Grad Beograd nije kupovao zastave, niti ima predviđen novac u budžetu za tu namenu“, piše u kratkom odgovoru Grada RSE.

Međutim, odgovor na pitanje ko je zastave donirao, redakcija RSE nije dobila, ali je Vesić 24. aprila najavio podelu novih 10.000 zastava Beograđanima.

"U ime predsednika Srbije i Grada, danas nastavljam s podelom zastava i pred nama je novih 10.000 zastava koje sam dobio kao lični poklon od donatora, pojedinaca i patriota", rekao je Vesić.

On je rekao da su zastave koje su podeljene građanima "donacija kompanija gradu", a kada je reč o novoj podeli zastava, on je naveo da su se građani "obraćali opštinama i volonterskim centrima kako bi dobili zastavu i istakli je u svom domu".

Budući da su zastave podeljene građanima „u ime predsednika Srbije“, RSE se obratio i Predsedništvu Srbije 21. aprila sa pitanjima da li je ta institucija donirala 10.000 zastava Gradu Beogradu, da li su zastave nabavljene na javnom tenderu ili su donirane. Odgovor na ova pitanja RSE do kraja rada na ovom članku nije dobio.

Na sajtu Predsednika Srbije nije objavljena nijedna javna nabavka 2020. godine, a poslednje objavljeno obaveštenje o dodeli ugovora u postupku javne nabavke je iz septembra 2019. godine.

Jedna donacija, više spornih pitanja

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, kaže za RSE da u slučaju donacije zastava Gradu Beogradu ima više nejasnoća, a najspornije pitanje je, kako navodi, deljenje zastava „u ime predsednika Republike“.

„Grad Beograd može da radi razne poslove iz svoje nadležnosti i u svoje ime, dakle, organi Grada mogu donositi razne odluke, pa i one koje se tiču podele raznih dobara građanima, ali ništa od toga oni ne mogu činiti u ime predsednika države. Predsednik države je poseban organ koji ima svoje nadležnosti. Ovde se umesto prikazivanja sopstvenih odluka poziva na autoritet predsednika“, objašnjava Nenadić.

On dodaje da sumnja da je Predsednik Srbije donirao ove zastave Gradu, već da je, prema njegovim mišljenju, pre reč o jednom maniru koji je primetan kod funkcionera i ministara „da se pozivaju na autoritet predsednika i kada odluka ima i kada nema veze sa predsednikom (Aleksandrom Vučićem, prim. aut.)“.

„Dok se neko od njih ne oglasi tim povodom, jako je teško to komentarisati“, navodi Nenadić.

On smatra da je takođe potencijalno problematičan kriterijum po kome su zastave deljene građanima Beograda.

„Ako je ideja bila da se one (zastave) istaknu na zgradama, onda bi bilo najlogičnije da je Grad pozvao predsednike skupština stanara i upravnike zgrada i da se onda distribucija obavila kroz neke takve kanale. Ništa od toga nije bilo objavljeno ni pre ni posle, tako da imamo krajnje nejasnu situaciju“, objašnjava Nenadić.

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnost Srbija“ smatra da u slučaju donacije zastava Gradu Beogradu ima više nejasnoća
Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnost Srbija“ smatra da u slučaju donacije zastava Gradu Beogradu ima više nejasnoća

Postoji li odluka o donaciji?

Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ takođe ističe da u ovom slučaju nedostaju bazična dokumenta, pre svega, odluka Grada Beograda koja je u objavi na sajtu Grada spomenuta, a na osnovu koje su zastave deljene građanima.

„Takva odluka se ne može naći u Službenom listu Grada Beograda, u onim brojevima koji su do sad objavljeni“, kaže Nenadić.

Transparentnost Srbija je povodom ovog slučaja uputila, 22. aprila, dva zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Jedan zahtev upućen je Gradu Beogradu, a drugi Predsedniku Srbije. Zahteva se, između ostalog, uvid u odluke o dodeli zastava, dokumenta u kojima se može videti kriterijum za dodelu i dokument kojim Predsednik Srbije odobrava dodelu zastava.

Šta stoji u Zakonu o upotrebi zastave?

Prema Nenadićevim rečima, dodela državnih zastava građanima ima još jednu spornu dimenziju.

„To je pitanje Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije jer tu postoje neka pravila koja bi mogla biti sporna u ovom slučaju zato što je državna zastava, ona koja ima grb na sebi, namenjena, pre svega, državnim organima, isticanju na zgradama tih organa ili u nekim službenim prilikama. Sa druge strane, zakon prepoznaje takozvanu narodnu zastavu, to je obična ,srpska trobojka' koju bi građani mogli da koriste u raznim prilikama kao što su svadbe i slično“, kaže on.

Građanima Beograda su, kako se može videti na objavljenim fotografijama, podeljene državne zastave Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG