Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest radnika “Zastava automobili”


Tokom protesta ispred fabričkog ulaza, 28. april 2010, fotografije: Branko Vučković
Nekoliko stotina radnika fabrike Zastava automobili protestovalo je danas ispred fabričkog ulaza zbog odluke Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da se radnicima koji nisu radno angažovani umanje zarade.

Ministarstvo ekonomije je juče saopštilo da će 600 Zastavinih radnika koji ne rade i ne dolaze na posao primati 60 odsto zarade sa svim doprinosima.

Oko 400 radnika koji su povremeno radno angažovani primaće 70 odsto dok će pune zarade primati oko 800 radnika koji rade na sređivanju fabrike.

Sindikat, međutim, traži od Ministarstva da shodno Protokolu o visini zarada iz 2008. godine, svi radnici koji čekaju posao u kompaniji “Fiat automobili Srbija” dobiju pun iznos zarada.

Dragica Milovanović i Zoran Sretenović bili su na protestu organizovanom zbog umanjenja zarada radnicima koji ne rade, dok čekaju angažman u Fiatu ili kod nekog od njegovih kooperanata.

“Došla sam ovde da izrazim svoje nezadovoljstvo zbog visine primanja. Ja sada ne radim. Devet meseci sam radila u Fiatu u Lakirnici, a od 1. februara ne radim. Do sledeće akontacije nemam novca ni za decu ni za sebe. Ide matura, idu rate za užinu, tako da zaista ne znam šta će biti”, kaže Milovanovićeva.

“Trenutno radim svaki dan i primam ceo lični dohodak od 28.000 dinara sa toplim obrokom i regresom za odmor. Naše kolege koje ne dolaze na posao do sada su primali isto, a od aprila primaju 60 odsto što je umanjeno za nekih 12.000 dinara u proseku”, kaže Sretenović.

Za naše pitanje da li je realan zahtev da neko ko uopšte ne dolazi u fabriku prima platu kao njegov kolega koji radi puno radno vreme nije bilo raspoloženih sagovornika.

“Vi hoćete manipulaciju koja kruži Srbijom da onaj ko ne radi ne treba da zaradi. Nismo mi krivi što ne radimo. Sa takvim pitanjima se samo iritira neko drugi. Ja nisam kriv za to”, odgovara radnik koji nije želeo da se predstavi.

Zoran Mihailović, predsednik Samostalnog sindikata kaže da je u tržišnoj ekonomiji neodrživo da neko ko ne radi prima platu, ali da radnici traže da država ispoštuje ono što im je obećala.
Zoran Mihailović

“Mi smo za to da se plata smanji, ali ne na ovaj nivo na koji je sada smanjena. Zalažemo se i za to da oni radnici koji rade primaju veće plate, a ne da se onima koji ne rade smanjuju plate, jer mislimo da je i u kompaniji Fiat automobili Srbija plata mala. Zašto posežemo za smanjivanjem plata. Hajde da nekom povećamo platu pa da tu napravimo razliku između rada i nerada”, kaže Mihailović.

Protest ispred ulaza u fabriku protekao je u veoma naelektrisanoj atmosferi, ali uprkos povremenim svađama među radnicima, drugih incidenata nije bilo.

Zoran Mihailović je na kraju poručio da protest nije uperen protiv Fiata i najavio da će, ukoliko Sindikat ne postigne dogovor sa Ministarstvom ekonomije, nakon prvomajskih praznika pozvati sve radnike da dođu u fabriku i započnu svakodnevne proteste.

“Mi nemamo ništa protiv Fiata. Mi mislimo i sigurni smo da je ovo jedini izlaz za ove radnike. Radnici jedva čekaju da pređu u Fiat i da rade. Jednostavno, mi nemamo nikakav problem sa Fiatom niti će Fiat imati problem sa nama. Jednostavno, mi imamo problem sa državom koja nas je prevarila i obmanula i kojoj ovo nije prvi put da to uradi”, zaključio je Mihailović.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG