Dostupni linkovi

Zasluga svih igrača i stručnog štaba je podjednaka


Duško Vujošević
Duško Vujošević
Trener košarkaške reprezentacije Crne Gore, Duško Vujošević u intervjuu za RSE govori o odlučujućoj utakmici „crvenih“ za plasman na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. U Podgoricu, u nedjelju, dolazi Izrael, a crnogorski košarkaši spremni su za odlučujući trijumf.

RSE: Crnogorski košarkaši nalaze se na korak od prvenstva Evrope. I pored poraza u pretposlednjem meču kvalifikacija od Italije u gostima, „crveni“ su gotovo vizirali put do Litvanije. Po svemu sudeći, bićete prvi trener koji je Crnu Goru u košarci doveo do tako velikog takmičenja. Kako se osjećate zbog toga?

Vujošević: Najiskrenije, dok se posao ne završi, posao nije gotov. Kada bi se neke opcije realizovale, ne bi bio obezbeđen naš put za Litvaniju. S obzirom na jednu ogromnu energiju i napor koji je bio srazmeran velikoj želji da se dođe do toga cilja, to bi trebalo da se realizuje na najbolji mogući način, a to znači da dobijemo Izrael kod kuće i da budemo prvi u grupi. Ovoga momenta ne osećam nikakvu radost, prosto zbog toga što mislim da posao još nije gotov.

RSE: Prema nekim kalkulacijama, crnogorskim košarkašima odgovara i minimalan poraz protiv Izraela? Da li je poraz uopšte dio vaših kalkulacija u ovom trenutku?

Pobeda nikada nije posebno sredstvo za bilo šta. Prosto, to je jedan košarkaški aksiom i po svaku cenu se želi dobiti utakmica.
Vujošević:
Naravno da nije. Mi u svaku utakmicu ulazimo sa velikom željom da je dobijemo. Uopšte ne postoji, niti je potrebno bilo kakvo obrazloženje. Pobeda nikada nije posebno sredstvo za bilo šta. Prosto, to je jedan košarkaški aksiom i po svaku cenu se želi dobiti utakmica. Naravno da i mi na takav način pristupamo ovoj poslednjoj utakmici.

RSE: Kakva je atmosfera među igračima? Budući da je to odlučujuća utakmica, pretpostavljam da je veliki pritisak na igrače. Koliko to može uticati pozitivno, a koliko negativno na njih?

Vujošević:
Atmosfera je odlična i igrači su već spremni za taj susret.

RSE: Mnogi su tokom kvalifikacija, naročito u utakmicama protiv najjačih u grupi, Italije i Izraela, suđenje ocijenili kao sramotno. Da li je to ono staro pravilo da se i u sportu gleda na male i velike, da se ovima drugima na parketu gleda kroz prste?

Vujošević: Ne bih to puno komentarisao iz nekoliko razloga. Prvo, to sam već komentarisao i zbog toga sam finansijski kažnjen, a te kazne plaća Savez. Ne bih želeo da Savez, kao i sve druge institucije, trpi zbog ekonomske krize jer ima problema da obezbedi sredstva i to radi uz veliki napor. Ne bih želeo da se sredstva troše na takav način. Drugo, očigledno da je potrebno stvaranje i svoje mreže ljudi, te kroz dobre rezultate sticati autoritet i biti sposoban da se igra, ne samo na parketu, već i van parketa.

Navijam za sve ekipe iz ex Jugoslavije

RSE: Da li je, kako mnogi tvrde, crnogorska reprezentacija tu gdje jeste, na pragu evropskog prvenstva, zahvaljujući isključivo Vama na klupi i Nikoli Pekoviću na centru, ili je ipak cijeli kolektiv donio ovakav rezultat?

Vujošević: Isključivosti nema, mi smo tim. Nismo slučajan skup najboljih pojedinaca, već smo grupa ljudi koji zajedno najbolje funkcionišu. Nisu svi istog kvaliteta, ali su svi za tim veoma značajni. Ovo je posao takve vrste da je dovoljno da u svlačionicu uđe jedan sa okrenutim leđima i negativnom energijom, da ne progovori niti riječ, ali da sve razbije. Prema tome, zasluga svih igrača i stručnog štaba je podjednaka i ogromna. Neka vrsta podele priznanja i odlikovanja, pre nego je uspeh napravljen, a i kada uspeh dođe, je nešto što razbija tim.

RSE: Koliki je realno potencijal ove reprezentacije da pobjeđuje ekipe iz najjače evropske garniture?

Vujošević: To je stvar koja bi trebala, nadam se, sledeće godine da se rešava. Mi sada igramo utakmicu protiv Izraela i sada samo o tome mislimo. U fazi smo priprema za taj meč. Svaki dan za sobom nosi dovoljno problema, da nije potrebno previše, već uopšte nije moguće razmišljati šta će biti naredne godine. Mi ćemo o tome razmišljati blagovremeno. Ovoga momenta bi takav jedan beg u budućnost bila oznaka gubitnika. Pred nama jako važna utakmica.

RSE: Kako će po Vama proći dvije selekcije iz regiona - Srbija i Hrvatska - na svetskom prvenstvu koje počinje u Turskoj?
Ne znam sastave učesnika prvenstva u Turskoj, pa ne mogu da predviđam kakve su im šanse. Rezultate ne može da predvidi ni onaj koji ima sve potrebne informacije o sastavu i kvalitetu različitih ekipa.

Vujošević: Ja želim svim zemljama sa područja bivše Jugoslavije pobede. Kada igraju protiv drugih selekcija, naravno da navijam za ekipe iz ex Jugoslavije, a kada je već u pitanju Srbija i Hrvatska, naravno, navijam za Srbiju.

RSE: Kakve su im realno šanse za dobar plasman?

Vujošević: Nisam dovoljno upoznat sa kvalitetom drugih reprezentacija iz prostog razloga što sam iza sebe imao jednu veoma napornu sezonu u Partizanu i što su posle dva - tri dana odmora počele neverovatno naporne pripreme i tempo. Takmičenje je skoro bilo svakodnevno, uz činjenicu da se turnir ne odigrava u istom mestu, već se prevaljuju ogromne razdaljine. Takav je bio sistem kvalifikacija za evropsko prvenstvo. Sada sam prekinuo gledanje jedne utakmice Izraela da bi bio spreman, zajedno sa stručnim štabom, da pripremimo igrače i da spremni uđemo u taj meč. Jednostavno nemam vremena ni da pročitam novine, što je ponekada i dobro. Ne znam sastave učesnika prvenstva u Turskoj, pa ne mogu da predviđam kakve su im šanse. Rezultate ne može da predvidi ni onaj koji ima sve potrebne informacije o sastavu i kvalitetu različitih ekipa.
XS
SM
MD
LG